ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вечер, посветена на Неврокопския митрополит Борис, се състоя в Будапеща

11 май 2018 23:23, Митрополия на Западна и Средна Европа
Вечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в Будапеща

Вечер, посветена на Неврокопския митрополит Борис, се състоя днес в българския храм в Будапеща. Инициативата е на БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ и Българския културен институт в унгарската столица. А самото събитие е под егидата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Събитието в чест на приснопаметния Неврокопски митрополит Борис е във връзка с продължаваща все още процедура по предстояща канонизация, тъй като дядо Борис умира мъченически за Православната ни вяра – убит от ръката на низвергнат свещеник, подучен от комунистическите власти в страната.

Лекция за делото и живота на митрополит Борис води д-р Момчил Методиев. Той подробно разказа за живота на Неврокопския митрополит, делото му, подвижническия му живот и мъченическа смърт от ръката на низвергнатия свещеник Илия Стаменов от Хърсово. Преди него архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската ни епархия, разказа историята на църковната община, която е основана именно от дядо Борис Неврокопски. Митрополит Антоний пък изтъкна, че наставниците не бива да се забравят, а точно обратното - да се помнят и примерът им да се следва.

На лекцията присъстваха български свещеници от църковните ни общини в Лондон, Хамбург, Милано и др.

Снимки

Вечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в Будапеща
« предишна новинаследваща новина »