ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вечер, посветена на Неврокопския митрополит Борис, се състоя в Будапеща

11 май 2018 23:23, Митрополия на Западна и Средна Европа
Вечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в Будапеща

Вечер, посветена на Неврокопския митрополит Борис, се състоя днес в българския храм в Будапеща. Инициативата е на БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ и Българския културен институт в унгарската столица. А самото събитие е под егидата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Събитието в чест на приснопаметния Неврокопски митрополит Борис е във връзка с продължаваща все още процедура по предстояща канонизация, тъй като дядо Борис умира мъченически за Православната ни вяра – убит от ръката на низвергнат свещеник, подучен от комунистическите власти в страната.

Лекция за делото и живота на митрополит Борис води д-р Момчил Методиев. Той подробно разказа за живота на Неврокопския митрополит, делото му, подвижническия му живот и мъченическа смърт от ръката на низвергнатия свещеник Илия Стаменов от Хърсово. Преди него архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската ни епархия, разказа историята на църковната община, която е основана именно от дядо Борис Неврокопски. Митрополит Антоний пък изтъкна, че наставниците не бива да се забравят, а точно обратното - да се помнят и примерът им да се следва.

На лекцията присъстваха български свещеници от църковните ни общини в Лондон, Хамбург, Милано и др.

Снимки

Вечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в БудапещаВечер посветена на Неврокопския митрополит Борис се състоя в Будапеща
« предишна новинаследваща новина »