ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч

13 май 2018 13:54, Ловчанска митрополия
 празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч

11 май е денят, когато светата ни православна Църква е отредила за прослава на светите равноапостолни братя Методий и Кирил, като този ден също така е и празник на гр. Ловеч. Тържествата в града на люляците започнаха с архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил в катедралния храм в центъра на Ловеч, носещ името на светите братя. Скъп гост на събитието бе пристигналият от Украйна Банченски архиепископ Лонгин, посрещнат с тържествен камбанен звън в празничната утрин преди началото на богослужението. В светата Литургия също така съслужиха председателят на църковното настоятелство при храма прот. Михаил Ковачев, архим Викентий (Митев), ставрофорните свещеноикономи Любомир Казашки, Кънчо Кабадийски и Вениамин Павлов, както и придружаващи владика Лонгин духовници.

В храма присъстваха и множество официални лица, сред които министърът на регионалното развитие и благоустройуство г-н Николай Нанков, кметът на община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, областният управител г-н Георги Терзийски, председателят на Общинския съвет г-н Петър Цолов, народни представители, чуждестранни гости и др.

В словото си митрополит Гавриил направи връзка между празника на светите братя и отминалата наскоро 5 Неделя след Пасха – на Самарянката. При срещата между тази жена и Господ до Йакововия извор Христос ѝ казал, че който пие от водата, която Той ще му даде, вовеки няма да ожаднее; но водата, която му даде, ще стане извор с вода, която тече в живот вечен. По-късно с тази жена станала голяма промяна и от грешница тя се превърнала в светица и мъченица. По същия начин след покръстването на България от св. цар Борис неразбираемото до този момент Евангелие (поради това, че било проповядвано на гръцки и латински), станало достъпно за хората и извор на жива вода за християните и множеството светци просияли от славянските народи.

Владика Гавриил поздрави всички присъстващи на празника граждани, духовенството и управниците на града. Ловчанският архиерей изказа и своята специална благодарност към Негово Високопреосвещество архиепископ Лонгин, който при изграждането на храма направи изключително щедро дарение - три прекрасни полиелея и други принадлежности за освещаването на църквата. По този повод митрополит Гавриил в знак на внимание за високите му църковни услуги награди Банченски архиепископ Лонгин с новоучредения орден на Ловчанска света митрополия, посветен на светите Новоселски мъченици. Интересното в случая е, че след забавяне при изработването, първият екземпляр от ордена пристига в Ловеч точно на 9 май, когато се отбелязва празникът на св. Новоселски мъченици. Така става възможно първият носител на високото отличие да бъде именно големият духовен приятел на Ловеч и България архиепископ Лонгин.

Награденият скъп гост благодари за оказаната му чест и за наградата, като сподели, че каквото и да се върши, то следва да се прави за слава Божия. Владика Лонгин изрази своята радост да бъде в Ловеч и в неговия прекрасен катедрален храм, като предаде сърдечните поздрави от страна на Украинската православна църква до обичния и близък български народ.

След светата Литургия празникът продължи на пл. „Тодор Кирков“, където кметът г-жа К. Маринова поздрави жителите и гостите на града, а също така бяха прочетени Поздравителни адреси до Община Ловеч от президента на РБългария Румен Радев, от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и от министър-председателя Бойко Борисов.

На тържествена церемония в Ловчанското читалище с „Почетен медал на гр. Ловеч“ беше удостоен Банченският архиепископ Лонгин за дарителството към строителството на новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий".

През целия ден в града имаше тържества и концерти, а след последната изява празникът приключи с лазерно шоу и голяма празнична заря.

Снимки

 празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч празник на св. равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий и гр. Ловеч
« предишна новинаследваща новина »