ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Становище на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан

20 май 2018 17:06, Старозагорска митрополия
Старозагорски митрополит Киприан

Като председател на Синодалната архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на каноническия статут на МПЦ искам да Ви уведомя за следното:

Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в пълен състав определи комисия от Синодални митрополити в състав: Старозагорски митрополит Киприан-Председател и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Врачански митрополит Григорий, в заседанието си на 27.11.2017 г., и от тогава комисията не е променяна и не е отменяна, а продължава своята дейност.

Създадената комисия има за цел установяването на каноническия статут на МПЦ и БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за това.

Във връзка със своето решение от 27.11.2017 г. Св. Синод на БПЦ-БП досега не е извършил никакви действия противоречащи на каноните на св. Православие, поради което са неуместни всякакви изказвания, че БПЦ-БП извършва такива, както и че от това произтичат канонически последствия. Едната от задачите на Синодалната комисия е именно тази – да провежда диалог и консултации с Поместните православни църкви търсейки начини и съгласие да се постигне желания резултат без да се нарушават каноните на св. Православие.

Категорично искам да заявя, че всякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не отговарят на действителността, защото комисията на Св. Синод на БПЦ-БП по т.н. Македонски въпрос не е извършила противоканонични действия, от които да произтича такова наказание.

Св. Синод на БПЦ-БП с ясно съзнание и отговорност пред Бога и православното изпълнение и пред своята съвест, е спазвал каноничните норми и правила във взаимоотношенията с другите Поместни православни църкви, съхранявайки Единна Христовата Църква, в която винаги да цари братообичност, а не раздори и крамоли. Така ще бъде и в процеса на преговорите с другите Поместни православни църкви, относно статута на МПЦ.

Българските Синодални митрополити имат право на свои лични мнения и становища, но по въпросите свързани с диалога за установяването на каноническия статут на МПЦ и свързаните с това решения на комисията и Св. Синод на БПЦ-БП, изявления има право да дава само и единствено Председателят на Синодалната комисия, който е и говорител на Св. Синод на БПЦ-БП, съгласно решения на св. Синод на БПЦ-БП от м. ноември и декември 2017.

Накрая искам да призова всички обични в Господа братя и сестри да имаме мир в Христа Спасителя, да имаме вяра и упование в Него, да имаме добро отношение към всички, които имат различно мнение, да намерим вътрешното спокойствие на миротворство и братолюбие, защото Христос ни изпраща изпитания, които можем да понесем, но да изпита търпението ни, за един толкова важен въпрос, който касае Православното ни наследство, за да не бъдем упреквани в национално предателство, или бездейственост от заинтересовани страни.

+Старозагорски митрополит Киприан

« предишна новинаследваща новина »