ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Становище на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан

20 май 2018 17:06, Старозагорска митрополия
Старозагорски митрополит Киприан

Като председател на Синодалната архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на каноническия статут на МПЦ искам да Ви уведомя за следното:

Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в пълен състав определи комисия от Синодални митрополити в състав: Старозагорски митрополит Киприан-Председател и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Врачански митрополит Григорий, в заседанието си на 27.11.2017 г., и от тогава комисията не е променяна и не е отменяна, а продължава своята дейност.

Създадената комисия има за цел установяването на каноническия статут на МПЦ и БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за това.

Във връзка със своето решение от 27.11.2017 г. Св. Синод на БПЦ-БП досега не е извършил никакви действия противоречащи на каноните на св. Православие, поради което са неуместни всякакви изказвания, че БПЦ-БП извършва такива, както и че от това произтичат канонически последствия. Едната от задачите на Синодалната комисия е именно тази – да провежда диалог и консултации с Поместните православни църкви търсейки начини и съгласие да се постигне желания резултат без да се нарушават каноните на св. Православие.

Категорично искам да заявя, че всякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не отговарят на действителността, защото комисията на Св. Синод на БПЦ-БП по т.н. Македонски въпрос не е извършила противоканонични действия, от които да произтича такова наказание.

Св. Синод на БПЦ-БП с ясно съзнание и отговорност пред Бога и православното изпълнение и пред своята съвест, е спазвал каноничните норми и правила във взаимоотношенията с другите Поместни православни църкви, съхранявайки Единна Христовата Църква, в която винаги да цари братообичност, а не раздори и крамоли. Така ще бъде и в процеса на преговорите с другите Поместни православни църкви, относно статута на МПЦ.

Българските Синодални митрополити имат право на свои лични мнения и становища, но по въпросите свързани с диалога за установяването на каноническия статут на МПЦ и свързаните с това решения на комисията и Св. Синод на БПЦ-БП, изявления има право да дава само и единствено Председателят на Синодалната комисия, който е и говорител на Св. Синод на БПЦ-БП, съгласно решения на св. Синод на БПЦ-БП от м. ноември и декември 2017.

Накрая искам да призова всички обични в Господа братя и сестри да имаме мир в Христа Спасителя, да имаме вяра и упование в Него, да имаме добро отношение към всички, които имат различно мнение, да намерим вътрешното спокойствие на миротворство и братолюбие, защото Христос ни изпраща изпитания, които можем да понесем, но да изпита търпението ни, за един толкова важен въпрос, който касае Православното ни наследство, за да не бъдем упреквани в национално предателство, или бездейственост от заинтересовани страни.

+Старозагорски митрополит Киприан

« предишна новинаследваща новина »