ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. Мирково

21 май 2018 16:54, Ловчанска митрополия
Празник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. Мирково

Тропар, глас 8

Образа на Твоя кръст като видя на небесата и, приел като Павел призвание не от човеци, Твоят апостол, Господи, положи в Твоите ръце царстващия град, който, по молитвите на Богородица, винаги пазѝ в мир, Единствен Човеколюбче.

Тази година празникът на св. равноапостолни Константин и Елена бе непосредствено след 7 Неделя след Пасха на св. Отци от Първия Вселенски Събор. По този повод в с. Мирково, Пирдопска духовна околия, чийто храм носи името на св. равноапостолни Константин и Елена, да отслужи св. Литургия пристигна Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. С епархийския архиерей съслужиха ставрофорен свещеноиконом Вениамин Павлов и прот. Атноний Марчев.

Митрополит Гавриил разказа за огромната роля на св. цар Константин за спирането на гоненията срещу християните и утвърждаването на християнската вяра в Римската империя. По времето, когато езическият свят, въоръжавайки се против християнството с огън и меч, в края на III и началото на IV столетие замислял напълно да изтрие от лицето на земята самото име християнин, Божият промисъл приготвил за Христовата Църква, сред самите императори-гонители на християнството царствен покровител в лицето на св. Константин - цар, който още приживе получил името, утвърдило се в християнската история - Равноапостолен, а в световната история - Велики. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра.Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. На този Събор е била изработена първата част от Символа на вярата. За духовността и дълбоките богословски познания на св. цар Константин свидетелства предложената от него дума в Символа на вярата „единосъщен“. Майка му, царица Елена, живяла благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота.

На присъстващите в храма владика Гавриил раздаде иконки, а събитието продължи с празничен корбан.

Снимки

Празник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. Мирково
« предишна новинаследваща новина »