ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. Мирково

21 май 2018 16:54, Ловчанска митрополия
Празник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. Мирково

Тропар, глас 8

Образа на Твоя кръст като видя на небесата и, приел като Павел призвание не от човеци, Твоят апостол, Господи, положи в Твоите ръце царстващия град, който, по молитвите на Богородица, винаги пазѝ в мир, Единствен Човеколюбче.

Тази година празникът на св. равноапостолни Константин и Елена бе непосредствено след 7 Неделя след Пасха на св. Отци от Първия Вселенски Събор. По този повод в с. Мирково, Пирдопска духовна околия, чийто храм носи името на св. равноапостолни Константин и Елена, да отслужи св. Литургия пристигна Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. С епархийския архиерей съслужиха ставрофорен свещеноиконом Вениамин Павлов и прот. Атноний Марчев.

Митрополит Гавриил разказа за огромната роля на св. цар Константин за спирането на гоненията срещу християните и утвърждаването на християнската вяра в Римската империя. По времето, когато езическият свят, въоръжавайки се против християнството с огън и меч, в края на III и началото на IV столетие замислял напълно да изтрие от лицето на земята самото име християнин, Божият промисъл приготвил за Христовата Църква, сред самите императори-гонители на християнството царствен покровител в лицето на св. Константин - цар, който още приживе получил името, утвърдило се в християнската история - Равноапостолен, а в световната история - Велики. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра.Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. На този Събор е била изработена първата част от Символа на вярата. За духовността и дълбоките богословски познания на св. цар Константин свидетелства предложената от него дума в Символа на вярата „единосъщен“. Майка му, царица Елена, живяла благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота.

На присъстващите в храма владика Гавриил раздаде иконки, а събитието продължи с празничен корбан.

Снимки

Празник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. МирковоПразник на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка царица Елена в с. Мирково
« предишна новинаследваща новина »