ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"

21 май 2018 22:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"

На 21 май 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе посрещнат с камбанен звън в манастира "Св. св. Константин и Елена", където възглави светата Литургия, посветена на светите равноапостолни царе, чиято памет честваме днес. В богослужението взеха участие ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, протойерей Стоян Василев, изпълняващ длъжността игумен на манастира и духовници от град Варна.

Преди началото на светата Литургия, Българската православна църква се сдоби с шестима нови четци, певци и свещоносци. Малките помощници Димитър, Павел, Николай, Александър, Ивайло и Георги бяха постригани от Негово Високопреосвещенство, който им разясни, че след пострижението те вече могат да влизат в светия олтар и да помагат на свещенослужителите, както и песенно да украсяват богослуженията, заставайки на певницата. Митрополит Йоан им благопожела с Божията помощ да пребивават в Святая Святих с искрена вяра и чисто сърце.

В манастира се стичаха поклонници от близо и далеч, за да съучастват в празника, повод за който са светите велики царе равноапостолни Константин и Елена. Митрополит Йоан заяви в своята проповед, че свети Константин е важна личност, допринасяйки много за Православието в неговите външни и вътрешни борби. Външни, изразявайки се в жестоките гонения, и вътрешни, породени от редица ересиарси. Архиереят обърна внимание на една от стихирите, посветени на светия равноапостолен цар, в която се казва, че Бог е дал на Своя угодник Соломонова мъдрост, Давидова кротост и апостолско Православие, „защото, когато човек застава на такава висота да бъде император, поддържащ християнската вяра, безспорно, че той трябва да бъде мъдър, внимателен, разсъдлив във всяко едно действие, защото това е началото на свободата на християнството и враговете са много. Разбира се, той трябва да бъде и кротък човек, да бъде смирен човек, защото не всеки път с твърдостта, която има един император, може да се постигне успех в привличането на човеци към християнството. И третото - чувството за православност, за чистота на вярата, което ние виждаме в изявата на свикването на Първия Вселенски събор. Ето тези три неща са важни в личността на свети Константин“, каза митрополит Йоан и завърши словото си, поздравявайки всички именници.

По стародавна традиция на този ден в двора на манастира се извършва водосвет. След това започна шествие до определено място, където бе благословено ястие за всички присъстващи.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"
« предишна новинаследваща новина »