ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"

21 май 2018 22:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"

На 21 май 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе посрещнат с камбанен звън в манастира "Св. св. Константин и Елена", където възглави светата Литургия, посветена на светите равноапостолни царе, чиято памет честваме днес. В богослужението взеха участие ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, протойерей Стоян Василев, изпълняващ длъжността игумен на манастира и духовници от град Варна.

Преди началото на светата Литургия, Българската православна църква се сдоби с шестима нови четци, певци и свещоносци. Малките помощници Димитър, Павел, Николай, Александър, Ивайло и Георги бяха постригани от Негово Високопреосвещенство, който им разясни, че след пострижението те вече могат да влизат в светия олтар и да помагат на свещенослужителите, както и песенно да украсяват богослуженията, заставайки на певницата. Митрополит Йоан им благопожела с Божията помощ да пребивават в Святая Святих с искрена вяра и чисто сърце.

В манастира се стичаха поклонници от близо и далеч, за да съучастват в празника, повод за който са светите велики царе равноапостолни Константин и Елена. Митрополит Йоан заяви в своята проповед, че свети Константин е важна личност, допринасяйки много за Православието в неговите външни и вътрешни борби. Външни, изразявайки се в жестоките гонения, и вътрешни, породени от редица ересиарси. Архиереят обърна внимание на една от стихирите, посветени на светия равноапостолен цар, в която се казва, че Бог е дал на Своя угодник Соломонова мъдрост, Давидова кротост и апостолско Православие, „защото, когато човек застава на такава висота да бъде император, поддържащ християнската вяра, безспорно, че той трябва да бъде мъдър, внимателен, разсъдлив във всяко едно действие, защото това е началото на свободата на християнството и враговете са много. Разбира се, той трябва да бъде и кротък човек, да бъде смирен човек, защото не всеки път с твърдостта, която има един император, може да се постигне успех в привличането на човеци към християнството. И третото - чувството за православност, за чистота на вярата, което ние виждаме в изявата на свикването на Първия Вселенски събор. Ето тези три неща са важни в личността на свети Константин“, каза митрополит Йоан и завърши словото си, поздравявайки всички именници.

По стародавна традиция на този ден в двора на манастира се извършва водосвет. След това започна шествие до определено място, където бе благословено ястие за всички присъстващи.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"Божествена света Литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена"
« предишна новинаследваща новина »