ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Байталската чудотворна икона на Майката Божия е във Видин

22 май 2018 11:18, Видинска митрополия
Байталската чудотворна икона на Майката Божия

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Даниил на 21 май, в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", преди започване на вечерното богослужение тържествено бе посрещната Байталската чудотворна икона на Божията майка.

Светинята гостува в пределите на България по благословението на Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий. Иконата се съхранява в девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Байтал, Украйна.

Историята разказва, че манастирът бил нападнат и опожарен от турци през 18 век, а иконата е била изгубена за дълги години. Открита е през 2005 г., като скоро след това от нея започнало да се стича миро и се случили множество чудеса. Така, някога укритата Байталска Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини както в Украйна, така и в други православни страни. Много болни получили изцеление от различни заболявания и множество бездетни семейства след молитва пред иконата се сдобили с деца. Своята благодарност те изразили с дарове, които и днес окичват иконата.

Иконата на Света Богородица „Одигитрия Байталска“ ще остане за поклонение в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" Видин до 28 май 2018 г.

« предишна новинаследваща новина »