ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Байталската чудотворна икона на Майката Божия е във Видин

22 май 2018 11:18, Видинска митрополия
Байталската чудотворна икона на Майката Божия

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Даниил на 21 май, в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", преди започване на вечерното богослужение тържествено бе посрещната Байталската чудотворна икона на Божията майка.

Светинята гостува в пределите на България по благословението на Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий. Иконата се съхранява в девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Байтал, Украйна.

Историята разказва, че манастирът бил нападнат и опожарен от турци през 18 век, а иконата е била изгубена за дълги години. Открита е през 2005 г., като скоро след това от нея започнало да се стича миро и се случили множество чудеса. Така, някога укритата Байталска Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини както в Украйна, така и в други православни страни. Много болни получили изцеление от различни заболявания и множество бездетни семейства след молитва пред иконата се сдобили с деца. Своята благодарност те изразили с дарове, които и днес окичват иконата.

Иконата на Света Богородица „Одигитрия Байталска“ ще остане за поклонение в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" Видин до 28 май 2018 г.

« предишна новинаследваща новина »