ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се изпълва една година от кончината на Маркианополския епископ Константин

23 май 2018 10:40, Българска Патриаршия
Маркианополски епископ Константин

Днес се изпълва една година от кончината на Маркианополския епископ Константин. Той почина на 23 май 2017 г., на 76-годишна възраст.

Блаженопочившият епископ Константин (в мире Койчо Василев Петров), е роден на 18.05.1941 г. в с. Златосел, Пловдивско. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Духовната академия. На 03.03.1968 г. е ръкоположен за дякон, а на 10.03.1968 г. за свещеник в Софийска епархия.

По времето на разкола в БПЦ е възведен в архимандритско достойнство на 25.03.1997 г., а на 27.08 с.г. е хиротонисан за епископ. Впоследствие на Всеправославния събор от 1998 г. е приет в лоното на каноничната Българска православна църква с титлата Маркианополски и му е определно послушанието “духовен надзорник на Софийска духовна околия”. Епископ Константин служеше в енорийския храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Княжево“. Делегат е на Шестия църковно-народен събор, както и на Патриаршеския избирателен събор.

През годините епископ Константин изпълняваше различни послушания възлагани му от Св. Синод на БПЦ и вземаше участие на повечето богослужения, свързани с живота на Българската църква. В последните години бе на разположение на Св. Синод, като през 2012, 2013 и 2014 г. отслужваше празничните богослужения по повод Великденските празници в град Истанбул, Турция, на тамошната българска общност. През 2012 г. взема участие в Мироваренето на Вселенската патриаршия.

Маркианополски епископ Константин ще остане в паметта на Българската църква като ревностен служител, послужил в последните дни на живота си доблестно, честно и стриктно.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Снимка и видео: Ангел Карадаков
« предишна новинаследваща новина »