ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Високопреосвещенство митрополит Николай прие посланика на Украйна

23 май 2018 15:29, Пловдивска митрополия
Негово Високопреосвещенство митрополит Николай прие посланика на Украйна

На 23 май 2018 г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прие Негово Превъзходителство г-н Микола Балтаджи, посланик на Украйна в Република България, придружаван от почетния консул на Украйна в Пловдив г-н Димитър Георгиев. Срещата, която се осъществи по инициатива на посланик Балтаджи, се проведе в официалния салон на Пловдивската света митрополия и премина в топла атмосфера и сърдечен и откровен диалог. Посланик Балтаджи информира митрополит Николай за гледището на своето правителство по въпросите, свързани с дейността на вероизповедните общности на територията на Украйна и по-специално на християните от източноправославното изповедание. Митрополит Николай от своя страна изрази съжаление за продължаващата ситуация на разделение сред части от православната йерархия в Украйна, както и искрено съчувствие заради страданията на украинския православен народ като подчерта, че когато един член на Христовото Тяло – Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Православна църква страда, то това причинява страдание и на всички останали членове.

Според Пловдивския митрополит всякакви въпроси, отнасящи се до устройството, функционирането и реда в която и да е поместна Православна църква, следва да се разглеждат единствено от гледна точка на тяхното духовно измерение. Това, което поместните Православни църкви могат и са длъжни да имат като поведение при този и други подобни казуси, е да ги разглеждат само и единствено в духовната им перспектива, като покажат чрез действията си как изглежда искрената любов към братята и сестрите в Христа и изоставят всякакви други съображения, различни и отклоняващи се от тази любов.

Пловдивският митрополит и посланикът на Украйна се обединиха около виждането, че общностите на православните християни трябва да имат спокойствието да уреждат стоящите пред тях въпроси, включително въпросите на вътрешната им организация, без външно вмешателство и при пълен респект от издревноустановената в световното православие йерархия и каноничен ред. Посланик Микола Балтаджи получи подаръци от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай – икона на Света Богородица и два екземпляра от посланието на Светейшия Цариградски Патриарх Фотий до Българския княз Борис-Михаил „Кое е работа на един княз” с молбата единият екземпляр да бъде предаден на президента на Украйна.

Снимки

Негово Високопреосвещенство митрополит Николай прие посланика на УкрайнаНегово Високопреосвещенство митрополит Николай прие посланика на Украйна
« предишна новинаследваща новина »