ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май 2018 11:35, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА,

УВАЖАЕМИ Г-ДА МИНИСТРИ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМА Г-ЖО КМЕТ НА ГРАД СОФИЯ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светъл и тържествен е днешният 24 май: денят, в който традиционно отбелязваме празника на нашата родна просвета и култура и на славянската писменост. Светлина и радост греят от очите на всички нас, които сме се събрали, за да почетем и тази година паметта и делото на нашите просветители, които в далечните векове ни даруваха нашата писменост и ни приобщиха към света на европейската християнска цивилизация. В този празничен ден техните имена и техните образи отново греят пред нас, обсипани с венци на признателност и припомняйки ни, че сме наследници на велики предци – титани на духа и колоси на просветата, благодарение на които и днес ние продължаваме да градим историяра си със свое, собствено лице и да принасяме плодове на висока духовност и книжовност, изразявани на езика, който те ни завещаха.

Във все повече глобализиращия се и забравящ своите духовни основи свят, в който живеем днес – в началото на третото хилядолетие след Въплъщението на нашия Господ Иисус Христос, образите и примерът, оставен ни от нашите велики просветители, са ни по-нужни от всякога, защото в същността и смисъла на тяхното дело е залогът за нашето съхраняване като народ и за пребъдването на онази държава на духа, в която изразената на родния ни език православна християнска вяра бе превърнала някогашна България. В съхраняването и вярното следване на техните завети е гаранцията за преуспяването ни в света и в историята, за развитието и за процъфтяването ни като народ и като държава – верни приемници на славно и велико дело, наследници и продължители на онези, които са положили основите, върху които и днес ние продължаваме да градим своята култура, своята духовност и своята уникална народностна идентичност.

Нека Всемилостивият Бог да благоволи над нас и да ни укрепва в отстояването на посочените ни от нашите божествени просветители добродетели и на завещаните ни от тях непреходни ценности, първото и най-важно място сред които заема предадената ни от тях божествена и спасителна вяра, с която да продължаваме да вървим през вековете и да отдаваме своя дял, надграждайки върху положените от тях здрави основи.

Нека внимаваме над себе си и над собствената си идентичност, и не допускаме да се влияем лесно от бързопреходните и съмнителни ценности на този век, но да стоим здраво в православната си християнска вяра и да пазим като най-свято и скъпо наше наследство завещаната ни от светите равноапостолни братя Константин-Кирил и Методий и от всички техни верни ученици и последователи наша изконна православна духовност, книжовност и култура, защото в тях и в тяхното съхраняване и продължаване е съсредоточено всичко онова, което ни прави народ и което ще ни съхрани и занапред.

Да пребъде във вековете българската и славянска писменост и култура! Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

« предишна новинаследваща новина »