ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Хиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 май

24 май 2018 20:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Хиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 май

С молебен в катедралния храм "Успение Богородично" за всички учащи и преподаватели започна празничната програма, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослужението, в съслужение със ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на митрополитската катедрала и храмовото духовенство.

Хиляди варненци присъстваха на празника. Част от тях дейно, танцувайки народни танци или участвайки в огромното шествие от площад „Св. Св. Кирил и Методий“ до входа на Морската градина, разкривайки голямото разнообразие на училища, университети и културното развитие на град Варна.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна към всички родители, преподаватели, студенти, ученици и присъстващи като каза, че се намираме в дните на радостното Христово Възнесение и че „светата Църква мъдро е отредила, като чедолюбива майка на своите чеда, във всеки един ден да се отреди и паметта на отделни светии, които са заслужили достойно да бъдат в Царството Божие. Още от 1860 г. пловдивските камбани възвестяват този звук в чест на светите равноапостолни славянобългарски просветители Методий и Кирил или както ние ще ги наречем - учители славянски“, каза Архиереят. Митрополитът припомни важния принос, който светите Седмочисленици са направили с тяхното мощно творчество, с направения епохален превод на Свещеното Писание, а и също, давайки една уникална възможност, след като са създали глаголицата, свети Климент много да поработи за утвърждаването на кирилицата в света.

Митрополит Йоан поздрави всички родители, учители, преподаватели, ректорите на университетите, целия научен потенциал, тружениците на науката, културата и изкуството и всички студенти и ученици, благопожелавайки им Божието благословение и Неговата милост, благодатното озарение на възнеслия се Богочовек Господ Иисус Христос, молитвения покров на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий, на светия Седмочислен лик да им памагат и подкрепят, за да имат разум, твърда вяра и любов.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Хиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 май
« предишна новинаследваща новина »