ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Хиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 май

24 май 2018 20:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Хиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 май

С молебен в катедралния храм "Успение Богородично" за всички учащи и преподаватели започна празничната програма, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослужението, в съслужение със ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на митрополитската катедрала и храмовото духовенство.

Хиляди варненци присъстваха на празника. Част от тях дейно, танцувайки народни танци или участвайки в огромното шествие от площад „Св. Св. Кирил и Методий“ до входа на Морската градина, разкривайки голямото разнообразие на училища, университети и културното развитие на град Варна.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна към всички родители, преподаватели, студенти, ученици и присъстващи като каза, че се намираме в дните на радостното Христово Възнесение и че „светата Църква мъдро е отредила, като чедолюбива майка на своите чеда, във всеки един ден да се отреди и паметта на отделни светии, които са заслужили достойно да бъдат в Царството Божие. Още от 1860 г. пловдивските камбани възвестяват този звук в чест на светите равноапостолни славянобългарски просветители Методий и Кирил или както ние ще ги наречем - учители славянски“, каза Архиереят. Митрополитът припомни важния принос, който светите Седмочисленици са направили с тяхното мощно творчество, с направения епохален превод на Свещеното Писание, а и също, давайки една уникална възможност, след като са създали глаголицата, свети Климент много да поработи за утвърждаването на кирилицата в света.

Митрополит Йоан поздрави всички родители, учители, преподаватели, ректорите на университетите, целия научен потенциал, тружениците на науката, културата и изкуството и всички студенти и ученици, благопожелавайки им Божието благословение и Неговата милост, благодатното озарение на възнеслия се Богочовек Господ Иисус Христос, молитвения покров на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий, на светия Седмочислен лик да им памагат и подкрепят, за да имат разум, твърда вяра и любов.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Хиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 майХиляди варненци участваха в празничната програма, посветена на празника 24 май
« предишна новинаследваща новина »