ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на 24 май в Ловеч

25 май 2018 15:11, Ловчанска митрополия
Честване на 24 май в Ловеч

Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май в Ловеч започна с молебен в катедралния храм, носещ името на светите братя Кирил и Методий. Молебенът бе отслужен от Ловчански митрополит Гавриил, а в съслужение с епархийския архиерей участие взеха председателят на църковното настоятелство при храма прот. Михаил Ковачев и ставрофорните свещеноикономи Любомир Казашки и Кънчо Кабадийски. В църквата присъстваха управниците на града – кметът г-жа Корнелия Маринова, председателят на Общинския съвет г-н Петър Цолов и заместник-кметовете г-н Венцислав Христов и г-н Даниел Колев, както и старши комисар г-н Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, също много граждани и деца.

След молебена празникът продължи на площад „Тодор Кирков“ с изпълнението на химна на българската просвета, чиято музика е сътворена в Ловеч от композитора Панайот Пипков по стихове на Стоян Михайловски. В словото кметът на Общината г-жа Маринова приветства събралите се граждани и гости на града, като каза, че този ден е празник на светлината, защото родните букви греят в душите ни. Този ден е за прослава на делото на светите братя Кирил и Методий, наши небесни покровители. Славим и извършеното от техните ученици, които хвърлиха светлина в народната свяст.

Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил също поздрави жителите и гостите на града за празника със следното слово:

„24 май е един от най- хубавите и светли български национални празници. Езикът е една от същностните характеристики на всеки народ, чрез него човек се научава да слави Твореца и родината си, да общува, да изразява най-съкровените си мисли и чувства. В Свещеното Писание се казва, че всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде отгоре, слизайки от Отца на светлините. Така по волята на Господ малко след покръстването на българския народ от св. цар Борис учениците на светите братя Кирил и Методий пристигат в нашата страна, носейки великият дар на славянската азбука. До този момент, както отбелязва Черноризец Храбър, нашите предци били принудени да пишат славянската реч с римски и с гръцки букви без пълно съвпадение на писмо и език. Това се променя след сътворената от св. св. Кирил и Методий славянска азбука, защото Бог е Слово и следва да бъде почитан от верните Му с дух и истина, което може да стане в пълнота и от изворите на душата и сърцето единствено чрез родния разбираем език.

Езикът и православната християнската вяра съхраняват нашият народ през бурните превратности на историческите епохи. Празникът на българската писменост започва да се чества още през ХI в., съединявайки народ и църква в едно цяло, в един православен християнски български народ. С особена почит се отбелязва този ден по време на българското възраждане, с развитието на училищното дело и просветата във все още поробеното ни отечество, до идването на така жадуваната свобода и възкръсването на България от иноверското иго. Малко след Освобождението се ражда химна на Светите Братя по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, която композиторът написва в Ловеч. На всеки българин е скъп химна на светите братя Кирил и Методий „Върви народе възродени“. Защото докато я има България родната реч ще е онази светла нишка, която свързва всеки наш сънародник с отечеството, където и по света да се намира.

Родната ни реч е пазител на българските ни корени, тя е мост между миналото, настоящето и ще ни води към духовно и просветно бъдеще, „към светла бъднина“.

Празникът продължи с връчването на награди на заслужилите ученици и на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието, както и с музикална програма.

Снимки

Честване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »