ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на 24 май в Ловеч

25 май 2018 15:11, Ловчанска митрополия
Честване на 24 май в Ловеч

Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май в Ловеч започна с молебен в катедралния храм, носещ името на светите братя Кирил и Методий. Молебенът бе отслужен от Ловчански митрополит Гавриил, а в съслужение с епархийския архиерей участие взеха председателят на църковното настоятелство при храма прот. Михаил Ковачев и ставрофорните свещеноикономи Любомир Казашки и Кънчо Кабадийски. В църквата присъстваха управниците на града – кметът г-жа Корнелия Маринова, председателят на Общинския съвет г-н Петър Цолов и заместник-кметовете г-н Венцислав Христов и г-н Даниел Колев, както и старши комисар г-н Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, също много граждани и деца.

След молебена празникът продължи на площад „Тодор Кирков“ с изпълнението на химна на българската просвета, чиято музика е сътворена в Ловеч от композитора Панайот Пипков по стихове на Стоян Михайловски. В словото кметът на Общината г-жа Маринова приветства събралите се граждани и гости на града, като каза, че този ден е празник на светлината, защото родните букви греят в душите ни. Този ден е за прослава на делото на светите братя Кирил и Методий, наши небесни покровители. Славим и извършеното от техните ученици, които хвърлиха светлина в народната свяст.

Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил също поздрави жителите и гостите на града за празника със следното слово:

„24 май е един от най- хубавите и светли български национални празници. Езикът е една от същностните характеристики на всеки народ, чрез него човек се научава да слави Твореца и родината си, да общува, да изразява най-съкровените си мисли и чувства. В Свещеното Писание се казва, че всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде отгоре, слизайки от Отца на светлините. Така по волята на Господ малко след покръстването на българския народ от св. цар Борис учениците на светите братя Кирил и Методий пристигат в нашата страна, носейки великият дар на славянската азбука. До този момент, както отбелязва Черноризец Храбър, нашите предци били принудени да пишат славянската реч с римски и с гръцки букви без пълно съвпадение на писмо и език. Това се променя след сътворената от св. св. Кирил и Методий славянска азбука, защото Бог е Слово и следва да бъде почитан от верните Му с дух и истина, което може да стане в пълнота и от изворите на душата и сърцето единствено чрез родния разбираем език.

Езикът и православната християнската вяра съхраняват нашият народ през бурните превратности на историческите епохи. Празникът на българската писменост започва да се чества още през ХI в., съединявайки народ и църква в едно цяло, в един православен християнски български народ. С особена почит се отбелязва този ден по време на българското възраждане, с развитието на училищното дело и просветата във все още поробеното ни отечество, до идването на така жадуваната свобода и възкръсването на България от иноверското иго. Малко след Освобождението се ражда химна на Светите Братя по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, която композиторът написва в Ловеч. На всеки българин е скъп химна на светите братя Кирил и Методий „Върви народе възродени“. Защото докато я има България родната реч ще е онази светла нишка, която свързва всеки наш сънародник с отечеството, където и по света да се намира.

Родната ни реч е пазител на българските ни корени, тя е мост между миналото, настоящето и ще ни води към духовно и просветно бъдеще, „към светла бъднина“.

Празникът продължи с връчването на награди на заслужилите ученици и на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието, както и с музикална програма.

Снимки

Честване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в ЛовечЧестване на 24 май в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »