ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дяконско ръкоположение в Ловеч

04 юни 2018 16:53, Ловчанска митрополия
Дяконско ръкоположение в Ловеч

Възгласът „Достоен, достоен, достоен“ огласи храм „Св. Троица“ – Ловеч, където Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил ръкоположи в дяконски чин благоговейния мъж Мартин Сашев Йотов. Хиротонията се извърши на 2 юни - деня, когато светата ни Православна църква чества Отдание на Петдесетница, а също така се почитта паметта на св. Никифор изповедник, патр. Цариградски, който претърпял изтезание и изгнание, задето почитал светите икони. В богослужбата участваха служащите в храма ставрофорни свещеноикономи Кънчо Кабадийски и Вениамин Павлов, както и иподякон Валери Тончев от гр. Елена. Митрополит Гавриил поздрави дякон Мартин и неговата съпруга за ръкоположението, като изтъкна, че това е велика благодат, завещана ни още от апостолите на Христовата Църква, но е и голяма отговорност. Архиереят отбеляза, че през този ден се предизвиква два пъти съшествието на Св. Дух – при освещаването на Св. Дарове и ръкоположението. Владиката пожела дякон Мартин да остане докрай верен служител на Господ и да следва пътя, оставен ни от светите отци на православната вяра и че няма по-голямо благо и радост от това да можеш да служиш светата Литургия.

Дякон Мартин Сашев Йотов е роден през 1988 г. в гр. Плевен, а богословското си образование получава във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В университета бива запленен от красотата на източно-православната музика и започва да усвоява нейните тънкости, а сетне става и клиросен певец в родния си град. Започва да посещава църковните служби в храм „Св. Троица“ – Ловеч, а също така води курс по Византийско пеене към Ловчанска света митрополия.

На многая и благая лета на дякон Мартин!

Снимки

Дяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в ЛовечДяконско ръкоположение в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »