ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ставр. ик. Ангел Ангелов възглави св. Литургия в чест на св. Лука Симферополски и Пресв. Богородица-Достойно есть

11 юни 2018 12:14, Софийска митрополия
Иконата "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий"

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит св. Литургия за празника на чудотворната Богородична икона „Достойно есть“, на св. апостоли Вартоломей и Варнава и на светителя-хирург Лука Симферополски (Войно-Ясенецки) в храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Георг Вашингтон” № 47) бе възглавена от ставр. ик. Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия. В празничната св. Литургия му съслужи храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Александър В. Георгиев - член на ВЦС при Св. Синод и предстоятел на храма-домакин, свещ. Захарий Димитров и дякон Атанасий Забаданов, както и свещ. Добрин Христов - началник на пласментния отдел при Св. Синод, и столични свещеници.

Благоговение и умиление изпълваше храма, в който множество благочестиви християни, предстоявани в молитвата си от отците, отправяха сърдечни прошения към Всемилостивия Бог, към Пречистата Дева Богородица - нетленно родила Бог Слово, и към светиите, в които Господ дивно ни се открива и постоянно ни подкрепя.

На богослужението присъства и г-н Емил Михов, дарителят на иконата "Достойно есть", интронизирана за вечно молитвено съхранение и поклонение в храм "Св. св. Кирил и Методий" преди една година - на 10.06.2017 г.

Свещ. Захарий Димитров произнесе слово за празника, в което подчерта, че сме благословени, ако имаме съкровището на сърцете си тук, в храма, при иконата на Божията Майка "Достойно есть", защото, както Господ е казал, където е съкровището ни, там е и сърцето ни. И следователно, каквото е сърцето ни, такива сме и ние, според неговото съкровище.

В края на св. Литургия ставр. ик. Ангел Ангелов отбеляза в словото си, че в лицето на Божията майка, която е "по-честна от херувимите и несравнено по-славна от серафимите", имаме най-висшия пример за нас човеците, които сме призвани не към ангелоподобие, а към богоподобие. Богоподобие, в което най-истински се е утвърдила и най-високо се е извисила Пресветата Дева. О. Ангел преподаде първосветителското благословение на Светейшия Български патриарх Неофит за здраве, крепкост в православната вяра и преуспяване в спасението.

Г-н Емил Михов дари на всички участвали в празника прекрасен календар - подарък от братята на светогорската келия "Св. Модест" към манастира "Симонопетра" - Атон, както и множество православни книги на актуални за съвременните християни богословски и нравстени теми.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. св. Кирил и Методий“ във всеки петъчен ден през цялата година от 16,30 ч. се отслужва вечерна служба с Акатист към „Св. Богородица-Достойно есть”.

~~~~~~~~~

Архив от интервю от 2017 г.:

Г-н Емил Михов сподели следното: "Ок. 1998 г. реших да поръчам и даря на сънародниците си копие на чудотворната икона "Достойно есть" от Св. Гора-Атон. Тя бе изписана в иконописната школа "Белозерка" в столицата на Атон - Карея. Иконописците бяха йером. Филарет, йером. Амфилохий и м. Еяникий. Заради многото кражби в Бухово през 2000-2001 г. реших да върна иконата на Св. Гора, но йером. Филарет ме попита с недоумение: "Кой ти разреши да връщаш иконата, след като тя вече пръсна своята благодат върху България и българите, за които е изписана...?" Разбира се, аз веднага върнах у нас чудотворния образ... Надявам се, че в храм "Св. св. Кирил и Методий" той ще бъде добре съхраняван и съм спокоен. Моля се да отхвърлим завистта и злобата, да имаме здраве и да пазим Православието, защото то е най-ценното ни съкровище!"

Текст и снимки: Десислава Панайотова

Снимки

Велик ВходО. Ангел и о. АлександърО. Захарий ДимитровДостойно есть яко блажити тя, Богородицу!Ставр. ик. Ангел АнгеловДякон Атанасий ЗабадановЧете се от св. ЕвангелиеВ олтара на храмаСтавр. ик. Ангел АнгеловВ храм "Св. св. Кирил и Методий"Велик ВходО. Ангел с о. Александър и о. ЗахарийПоменаване предстоятеля на храмаВ храм "Св. св. Кирил и Методий"Апостолският ред на иконостасаАпостолският ред на иконостаса отдясноМолитваСвещ. Захарий Димитров проповядва за празника "Достойно есть"Свещ. Захарий Димитров проповядва за празника "Достойно есть"Свещ. Захарий Димитров проповядва за празника "Достойно есть"ПричастницитеПричастяванетоПричастяванетоСтавр. ик. Ангел АнгеловВ храм "Св. св. Кирил и Методий" на 11 юни 2018 г.О. Ангел раздава нафората на вярващите и ги благославяО. Ангел раздава нафората на вярващите и ги благославяПред иконата "Достойно есть"Енорийският център на храм "Св. св. Кирил и Методий"Храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" 47) - СофияХрам "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" 47) - СофияХрам "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" 47) - София
« предишна новинаследваща новина »