ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във Варна

18 юли 2018 22:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Посрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във Варна

С Архиерейска света Литургия започна утрото на 18 юли 2018 г., давайки начало на радостното и тържествено посрещане на честните мощи на двама просияли в ново време светци - света блажена Матрона Московска и свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, преставили се в Господа в средата на 20 век. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в Митрополитската катедрала в съслужение с храмовото духовенство.

Малко преди обяд, ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска митрополия и протойерей Константин, придружаващ честните мощи от Елистинска и Калмицка епархия, пренесоха мощите на свети Лука и света Матрона в Катедралния храм "Успение Богородично", придружавани от множество духовници, дошли от цялата епархия. Преди да бъдат внесени в храма, мощите бяха посрещнати от митрополит Йоан. На тържественото посрещане присъстваха множество християни.

Митрополит Йоан благодари в лицето на протойерей Константин на Негово Високопреосвещенство Елистинския и Калмицки архиепископ Юстиниан за възможността частици от мощите на тези велики светци да дойдат във Варна и в епархията и да престоят до 10 август тази година.

Архиереят разказа част от живота на дивните светци, които са били изпълнени с множество премеждия и трудности. Света блажена Матрона е една от най-почитаните светици в Руската православна църква, наречена от свети Йоан Кронщадски осми стълб на Русия. Негово Високопреосвещенство отбеляза, че изключително много вярващи всекидневно посещават мощите на света Матрона, намиращи се в Покровския ставропигиален женски манастир в град Москва, Русия.

Снимки и текст: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

Снимки

Посрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във ВарнаПосрещане на мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски във Варна
« предишна новинаследваща новина »