ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел" в село Царичино

22 юли 2018 20:21, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"

На 22 юли 2018 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, отслужи първата света Литургия в новопостроения храм в село Царичино, община Балчик, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Стратия Александров - епархийски съветник и предстоятел на храма-домакин, свещеник Тодор Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Храмът бе изпълнен от жителите на село Царичино, дошли да вземат участие в празника. Сред тях бяха кметът на селото г-н Георги Генов и архитект Тодор Тодоров - главен спомоществовател за изграждането на храма. Богослужбата бе песенно украсена от сборна група с диригент Александър Александров.

Ставрофорен иконом Иван Дойчев преподаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, а ставрофорен иконом Стратия Александров произнесе слово, в което поздрави всички жители с радостта да имат дом за молитва и благодари на всички, които са спомогнали и помагат за съществуването на храма. Той призова присъстващите с думите: „Нека с радостен глас да възкликнем с думите на свети цар Давид: "Копнее душата ми и чезне за Господните двори; сърцето ми и плътта ми с възторг се стремят към живия Бог" (Пс. 83:3). "Едно само молих от Господа, само това искам: да пребъдвам в дома Господен през всички дни на живота си, да гледам Господнята красота и да посещавам Неговия (свети) храм" (Пс. 26:4)... Но нека всички ние да помним и знаем, че Бог е Този, Който освещава и Неговата крепка десница е над всички нас, защото казва светото Писание: "Ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите й" (Пс. 126:1)“.

След отслужването на светата Литургия в двора на храма бе отслужен водосвет и бе осветен благодарствен дар, който бе раздаден на всички.

Снимки и текст: Георги Великов

Снимки

Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"Освещаване на новопостроения храм "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"
« предишна новинаследваща новина »