ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе отбелязана паметта на св. Параскева Римлянка в София

26 юли 2018 16:01, Софийска митрополия
Тържествено бе отбелязана паметта на св. Параскева Римлянка в София

На 26 юли Православната църква тържествено почита паметта на светата преподобномъченица Параскева Римлянка.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, посети храм „Св. Петка Самарджийска“, гр. София, където оглави тържествена света Литургия.

В празничното богослужение съслужиха свещеник Георги Спасов, председател на храма, иконом Иван Иванов, протойерей Йоан Куков, протойерей Петър Петров, свещеник Николай Николов, свещеник Стоян Димитров, йеродякон Вартоломей и дякон Константин Тренев.

Литургичните песнопения бяха изпълнени от сборна група църковни певици, които украсяват църковните богослужебни последования в софийски храмове.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп извърши офикиране на отец Георги Спасов, като от презвитер, го произведе в протойерейско достойнство.

Епископ Поликарп поздрави новият протойерей от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и му пожела достойно и благодатно служение, както и дълголетие в мир, радост и добруване. Той го поощри да бъде още по-достоен, усърден и благ пример за вярващите.

След светата Литургия епископ Поликарп поздрави изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и припомняйки им важни моменти от живота на светата преподобномъченица Параскева Римлянка, ги вдъхнови за достойно, мирно и благодатно духовно житие. Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма, свещениците, църковните настоятели, певците и множеството за доброто и топло посрещане и за прекрасната организация на празника.

На вярващите християни, дошли, за да почетат празника на света Параскева, бе изнесена за поклонение частицата от светите й мощи, която се пази в храма за благословение и духовно назидание.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmp12RoN.

« предишна новинаследваща новина »