ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня, офикия и иподяконски пострижения в навечерието на празника на св. Пантелеймон

26 юли 2018 22:47, Софийска митрополия
Архиерейска вечерня, офикия и иподяконски пострижения в навечерието на празника на св. Пантелеймон

На 27 юли Православната църква почита паметта на свети великомъченик Пантелеймон, Чудотворец и целител.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, на 26 юли, оглави празничната вечерна служба в храм „Св. вмчк Пантелеймон“, гр. София, кв. Бояна.

Във вечернята съслужиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска света митрополия, иконом Васил Радков Иванов, председател на празнуващия храм, както и свещеници от София и околностите, както и йеродякон Вартоломей и дякон Костадин.

Църковните песнопения бяха оглавени от църковния псалт Методи Стоилов, с участието на свещеници и богослови.

По време на вечерното последование, за здраве, благословение и духовна радост, бе отслужен и редът на петохлебието.

По време на вечерното последование, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено от епископ Поликарп офикирането на иконом Васил Радков Иванов за ставрофорен иконом. Преди офикирането, епископ Поликарп изтъкна някои качества на софийския свещенослужител, като подчерта, че в днешно време добрият пример трябва да бъде лансиран в нашето общество, за да могат хората да видят и повярват и последват Господ Иисус Христос и Му бъдат верни.

След офикията на достойния свещенослужител, за иподякони при храма бяха постригани благоговейните мъже Пантелей и Валентин.

В края на вечерната молитва, епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите с живота, делата и страданията на светия великомъченик Пантелеймон и призова вярващите да му бъдат последователи, защото неговият път е път, който води към Христа и Небесното царство.

Той поздрави цялото изпълнение на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и пожела на всички здраве, радост, духовни сили и Христова любов.

След вечерното молитвено последование, за всички присъстващи, бе дадена празнична вечеря.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskFaENsE.

« предишна новинаследваща новина »