ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Със света Литургия, офикии и дяконско ръкоположение бе отбелязана 130- годишнина на храма на с. Веринско

28 юли 2018 18:44, Софийска митрополия
Със света Литургия, офикии и дяконско ръкоположение бе отбелязана 130- годишнина на храма на с. Веринско

На 28 юли, с подобаваща тържественост, бе отбелязана 130- годишнина на храм „Св. св. Кирил и Методий“, с. Веринско, Ихтиманска духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество, Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, празникът на храма бе уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп оглави светата Литургия, по повод достойната годишнина, в която съслужиха ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Пламен Димитров, иконом Георги Георгиев, протойерей Витали Велков, протойерей Антон Апостолов и дякон Костадин Тренев.

По време на светата Литургия, бе постриган за четец, певец и свещоносец Георги Иванов от с. Пчелин, в икономство бяха офикирани отците Витали и Антон, както и в първата благодатна степен на свещенството - дякон, бе ръкоположен благоговейният мъж Емануил Димитров, син на ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Към отличените свещенослужители и новоръкоположения дякон, епископ Поликарп се обърна с назидателни слова, като подчерта радостта от тези благодатни събития, но и отговорността, която духовниците имат от тук нататък, която имат - да бъдат достойни служители на Бога и благ пример за обществото ни.

По време на светата Литургия, молитвено участие взеха зам.-кметът на Община Ихтиман, кметският наместник на с. Веринско, както и много вярващи християни от селото и околностите.

След светата Литургия, епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и сили, за да пазят Христовата православна вяра, да надграждат онова, което са им завещали техните деди и да го предават на идните поколения.

От името на всички – духовници и народ, поздрав към епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Йосиф Серев, който благодарейки на Негово Светейшество чрез епископ Поликарп, не скри радостта си, че представител на Софийска митрополия е уважил достойната годишнина на храма на с. Веринско.

Поздрав към епископ Поликарп отправи и иконом Антон Апостолов, който благодари за офикирането, както на него, така и на о. Витали и даде дума, че всичко онова, което Църквата иска от тях ще изпълнят и ще бъдат още по-ревностни в своето служение.

На всички присъстващи в храма бе раздадена по една иконичка с образа на Света Богородица за спомен и благословение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskC6pwkg.

« предишна новинаследваща новина »