ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус

01 август 2018 14:57, Българска Патриаршия
Представители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус

Представители на Българската православна църква - Българска патриаршия взеха участие в честванията по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус. Тържества се състояха едновременно в Киев, Украйна и Москва, Русия.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП на тържествата в Украйна бе Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан. Той взе участие в тържествената св. Литургия, възглавена от митрополит Онуфрий, предстоятел на УПЦ-МП. В богослужението, отслужено в Киево-Печерската лавра, съслужиха представители на Поместните православни църкви.

На литийното шествие, което даде начало на тържествата се включиха повече от 250 000 души. Хиляди бяха и православните християни, които взеха молитвено участие по време на тържествената литургия.

От името на Св. Синод на БПЦ-БП, както и от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, митрополит Киприан прочете поздравително слово, в което каза: "Днес, когато светата Христова Църква в Украйна и православният украински народ преживяват усилни дни, преминавайки през тежкото изпитание на разделението, всички ние имаме още по-голяма нужда от примера и от молитвеното застъпничество на нашите, родили ни в Господа предци, та вдъхновявани от техния подвиг във вярата и от оставените им от тях отечески завети, с Божията помощ да достигнем до онова „единство на вярата и на познаването Сина Божий”, и до онова „единство на духа чрез връзките на мира”, които още в първото християнско столетие ни е завещал апостолът на народите (Еф. 4:13; 4:3) и което е било заветна цел на всички апостоли и отци на Църквата от всички времена".

По повод честванията в Киев пристигнаха за поклонение 8 чудотворни икони и свети мощи. Те бяха пренесени в Киево-Печерската лавра.

В руската столица Москва също се проведоха тържества по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус. Божествената св. литургия бе възглавена от Александрийския патриарх Теодор II, който бе в съслужение с Руския патриарх Кирил, както и представители на Поместните православни църкви. От името на Св. Синод на БПЦ-БП и на Българския патриарх Неофит на тържествата в Русия бяха Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Митрополит Гавриил също прочете поздравителен адрес от името на Св. Синод на БПЦ и Българския патриарх, в което каза: "Нека Всеблагият Бог всякога благоволи над Ваше Светейшество и над оглавяваната от Вас света Руска православна църква, и даровете на Неговата божествена и преизобилна благодат все така щедро да се изливат над православния руски народ, укрепвайки всички вас в подвига на благочестието и в съхраняването на единствено спасителната православна вяра, която всички ние пазим като най-скъпоценно наше съкровище – като привилегия и велик дар, оставен ни в наследство от богоблагословените и приснопаметни наши предци: благоверни владетели и богоозарени духовни пастири на нашите православни народи.

Нека в усилните дни, които по Божие допущение всички ние преживяваме днес – в дните на нови изпитания за нашата вяра и за християнската ни съвест – светата Московска патриаршия продължава да крепне в своето единство и своето единно свидетелство пред света за разпнатия и възкръснал от мъртвите Господ, Който Единствен може да ни посочи верния път към победата на нашата вяра (Иоан 16:33; 1 Иоан. 5:4) и да ни укрепи в подвига на свидетелството, със съдействието на Своя Свети Дух, Който пребъдва в Неговата Църква и Който ни учи на всяка мъдрост и ни наставя във всяка истина (Иоан 14:16-17)".

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Руска православна църква, Украинска православна църква, Василий Столяр
Видео: РПЦ, УКП-МП

Снимки

Представители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска РусПредставители на БПЦ взеха участие в тържествата по повод 1030-та годишнина от покръстването на Киевска Рус
« предишна новинаследваща новина »