ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Преображение Господне в Ловеч

07 август 2018 16:46, Ловчанска митрополия
Празникът Преображение Господне в Ловеч

Празникът Преображение Господне е установен още в първите векове на християнството и ни припомня едно от важните евангелски събития от земния път на Спасителя, а именно явяването Му в небесната слава пред Неговите ученици Петър, Йоан и Яков. Учениците чули гласа на Самия Бог, двамата пророци Мойсей и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците.

За празника в катедрален храм „Св. св Кирил и Методий“ в Ловеч света Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха отец Любомир Казашки и дякон Мартин Йотов.

Митрополит Гавриил поздрави вярващите християни за празника и припомни на присъстващите евангелските събития и чудното преображение на Господ Иисус Христос на планината Тавор , когато лицето Му се изменило и светело като слънце, а дрехите Му станали бели като сняг. Това събитие трябвало да укрепи вярата на апостолите в Божествената същност на своя Учител, особено по време на Неговите страдания. Владиката подчерта, че Господ е взел именно тези трима апостоли със Себе Си на планината, защото те са Го обичали най-много и са възприели в пълнота чудото на Тавор.

Снимки

Празникът Преображение Господне в ЛовечПразникът Преображение Господне в ЛовечПразникът Преображение Господне в ЛовечПразникът Преображение Господне в ЛовечПразникът Преображение Господне в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »