ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на св. Симеон Самоковски - празник на гр. Самоков

22 август 2010 14:23, Софийска митрополия
Празничен водосвет в гр. Самоков

На 21 август Българската православна църква чества паметта на св. Симеон Самоковски - Самоковски митрополит от есента на 1734 г., просиял с мъченически подвиг. Този ден се отбелязва с особена тържественост от жителите на гр. Самоков, които са го определили като празник на града. От ранни зори кметът на града г-н Ангел Николов и много самоковци бяха изпълнили Бельовата църква "Рождество Богородично” (това е най-старият храм в града, от VІ-VІІ в.) и очакваха празничното богослужение.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия бе отслужена от високопреподобния архимандрит Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него в богослужбата взеха участие иконом Петър Стоименов, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и председател на храм "Рождество Богородично", протойерей Александър Величков, предстоятел на столичния храм „Св. Кирил и Методий”, и свещеници от духовната околия.

Празнично слово за подвига на св. Симеон Самоковски произнесе отец-протосингелът, който припомни подвига на свещеномъченика и сподели, че все още има оскъдни сведения за делото и живота му. Архимандрит Григорий поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим самоковските жители с техния празник и им благопожела здраве, дългоденствие и винаги да помнят светеца, който закриля техния град. Протосингелът сърдечно благодари на кмета на Самоков г-н Ангел Николов и на цялото общинско ръководство за грижата и отзивчивостта, която проявяват към нуждите на св. Църква.

След св. Литургия в двора на църквата бе отслужен водосвет и осветено подготвеното по традиция ястие, което се раздава за благословение на всички присъстващи.

Вечерта с тържествен водосвет на градския площад започна официалната програма - изнасяне на знамето на града, изслушване на Националния химн, слово на кмета на града, награждаване на изявени през годината жители и празничен концерт. Водосветът за празника на Самоков бе отслужен от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, и архимандрит Григорий. Епископ Наум поздрави от името на Негово Светейшество самоковци с техния празник и им преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх.

Справка:

Свещеномъченик Симеон Самоковски е със светско име Симеон Попович. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско и че става Самоковски митрополит през есента на 1734 година. Като такъв е арестуван от турците през 1737 г., окован и хвърлен в тъмница, измъчван и мъченически загинал на 21 август същата година. Тялото на митрополит Симеон Самоковски било погребано в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите на великия мъченик и част от св. Евангелие, митрополитския жезъл и златоткана митрополитска одежда. Няколко години по-късно мощите на светеца почиват на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата смърт - 21 август - е обявен за празник на гр. Самоков.

Текст: Весела Игнатова

Снимки

Архимандрит ГригорийПразник на гр. Самоков  ПриношенияПразник на гр. Самоков  Празничен водосвет в гр. СамоковПразник на гр. Самоков
« предишна новинаследваща новина »