ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравително слово на Българския патриарх Неофит към митрополит Йоан по случай неговата 50-годишнина

13 февруари 2019 16:37, Българска Патриаршия
Поздравително слово на Българския патриарх Неофит към митрополит Йоан по случай неговата 50-годишнина

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЙОАНЕ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светла и вседушевна радост изпълва сърцата на всички нас, които сме тук днес, за да споделим и съпреживеем заедно с Вас тържеството на Вашия юбилей – на благословената Ви от Бога петдесета годишнина. Влизаме в радостта Ви и засвидетелстваме нашата обич и подкрепа в архипастирското Ви служение и във всички Ваши усилия за доброто на светата ни Църква и духовния напредък на православния ни народ.

В този светъл и празничен ден всички ние благославяме Господа и Му благодарим задето в нужното време е насочил стъпките Ви към монашеския подвиг, укрепвайки Ви със Своята благодат в годините на Вашето служение в светата Църква, на която с много ревност по Божието дело отдадохте и продължавате да отдавате всичките си сили и способности. Всички богати дарби и таланти, с които Всеподателят щедро Ви е дарил и които Вие не оставяте скрити, но – като подражавате на добрите и верни Божии раби умножавате и преумножавате (Мат. 25:14-30) за благото и за всяческото преуспяване на Православната ни църква и на скъпото ни Отечество.

Помним Ваше Високопреосвещенство като смирен монах, подвизаващ се усърдно в иночеството, следвайки с душеспасително и приятно Господу послушание напътствията на своя духовен отец и наставник. Помним Ви и като протосингел, а сетне и като викарий на Софийския митрополит, където Вие отдадохте много сили и енергия, и където, под мъдрото духовно наставничество на приснопаметния наш отец и Светейши патриарх Максим, не само израснахте още повече в духовно отношение, но и придобихте богат църковно-административен опит, с който уверено водите поверената Ви епархия към още по-голям духовен възход. Незабравим остава и онзи възторг, с който беше посрещната новината за избирането Ви, в края на 2013 година, за Варненски и Великопреславски митрополит, след тъжната ни раздяла с Вашия достоен предшественик Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Навсякъде, където бяхте определян от Господа и от светата Му Църква за духовно и църковно служение, Вие оставяхте впечатлението за всецяло отдаден на попрището си монах и клирик, който с истинска апостолска ревност и усърдие допринася към общото богочовешко дело, неизменно подражавайки на Пастира на пастирите, Който полагаше душата Си „за овците“ и Който свидетелстваше за Себе Си: „Аз съм добрият пастир; и познавам Моите Си, и Моите Ме познават“ (Иоан 10:14).

Ето защо, Високопреосвещени владико, в деня на изпълването на Вашия юбилей, приемете нашите и на събратята Ви митрополити от Светия Синод на светата ни Църква, всесърдечни молитвени благопожелания за още много и благословени години в крепко здраве и бодър дух, през които да продължите и доразвиете всичко сторено от Вас досега, и още повече да утвърдите светата Варненска и Великопреславска епархия като духовно богат Божи виноград, даващ много плод. Плод, който по думите на Спасителя е „… за вечен живот, за да се радват заедно и сеячът и жетварят“ (Иоан 4:36). И още казва: „С това ще се прослави Моят Отец, ако вие принасяте много плод, и тогава ще бъдете Мои ученици“ (Иоан 15:8).

Нека Всещедрият и Всемилостив наш Бог бъде с Вас във всяка Ваша стъпка и архипастирско решение и действие за благото и възхода на поверената Ви епархия и на цялата света Православна църква. Всякога да Ви укрепват молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички Божии светии. Вярна Ваша опора в архипастирското Ви служение и занапред ще бъдат всички Ваши събратя – архиереи от Светия Синод, както и клирът и църковното изпълнение на древната и славна Варненска и Великопреславска епархия, която винаги се е радвала на добри и достойни архиереи, духовници и пастири, всеки от които е оставил неизличима диря в живота и в историята на светата ни Църква. Подражавайте им и занапред, със същата приемственост, която показвате и сега, като винаги се вдъхновявате от свидетелството на Псалмопевеца, който и днес ни припомня от страниците на светата Библия, че „… Господ благоволи към ония, които Му се боят, към ония, които се уповават на Неговата милост“ (Пс. 146:11).

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен юбилей!

За много години, Високопреосвещени владико!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Снимка: Ангел Карадаков
« предишна новинаследваща новина »