ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит по повод шест години от неговата патриаршеска интронизация

24 февруари 2019 12:21, Българска Патриаршия
Слово на Българския по повод шест години от неговата патриаршеска интронизация

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Неизменно благодарейки на Бога за Неговата любов, велика милост и божествено човеколюбие, за щедростта Му и Неговата подкрепа и закрила за нас, Православната ни църква и благочестивия ни народ, встъпвам в още една година на патриаршеско служение, към което бях призован по Божията и народна воля, след като с много тъга, в края на 2012-та година се разделихме с приснопаметния и многообичан първойерарх на родната ни Църква – Светейшия наш патриарх Максим.

От него повече от четири десетилетия всички ние се учихме на любов и отдаденост към Църква и Отечество – на него се стремя да подражавам и аз, според силите си, през изминалите шест години, продължавайки делото му и опитвайки се да градя с търпение и надежда върху здравите основи, положени от него и предшествалите го първойерарси на светата ни Църква. Високите образци и примерът, оставени от него и от всички тях за ревностно и всеотдайно църковностроително и родолюбиво служение, ме задължават към приемственост и продължаване на постигнатото от тях и най-вече към запазване на църковното единство, задълбочаване на вътрешноцърковната мисия и утвърждаване на вътрешния и междуцърковния авторитет на Православната ни църква.

„Аз насадих, Аполос полива, ала Бог направи да израсте“ – така е писал някога до Църквата в Коринт апостолът на народите, св. апостол Павел (1 Кор. 3:6), припомняйки по този начин на всички ни, че всяко човешко усилие би било безплодно, ако е лишено от Божие съизволение, ако не е резултат от богочовешкото съработничество в делото на нашето спасение. В съгласие с апостола е и моето разбиране не само за епископското и патриаршеското служение, но и за всяко служение в светата Христова Църква, тъй като Църквата – това сме всички ние, и всеки от нас има своя неповторим и незаменим дял в нейното всекидневно съграждане „… докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13).

Нека и занапред Бог дарува мирни и благодатни години, години на възрастване и на духовен възход за Православната ни църква и православния ни народ, та в единство и единомислие заедно да продължаваме да градим върху положените преди нас основи и да бъдем достойни наследници на достойни предци.

В днешния ден, когато се изпълват шест години от началото на патриаршеското ми служение, благодаря за подкрепата и любовта на събратята митрополити от Светия Синод на светата ни Църква, на освещения клир от поверената ми епархия и на целия Божи народ в диоцеза на Православната ни църква, отечески молитствам за всекиго от вас и за цялата ни Църква – за нейното мирно настояще и богоблагословено бъдеще, за още много и благодатни успехи в делото на благовестието, за доброто и благопреуспяването ни в пътя на Божията правда и още по-големия духовен възход в следване на оставените ни от нашите предшественици образци. Особено благодаря и на държавната и на общинската власт по места, за доброто и общополезно сътрудничество, което се надявам да продължи и занапред, защото делото на Църквата е наше общо дело и успехите на Църквата ни са успехи и на цялото наше свидно Отечество.

По молитвите на Пресвета Богородица и всички Свои светии Господ Бог да милва и спасява всички нас и да ни дарява Своята благодатна помощ и спасение!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Снимка: Ангел Карадаков
« предишна новинаследваща новина »