ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отличен с орден “Св. св. Кирил и Методий”

01 ноември 2010 22:18, Русенска митрополия
Обща снимка при награждаването

На 1 ноември 2010 г., Ден на народните будители, на церемония в Гербовата зала на Президентството, президентът на Република България Георги Първанов връчи висши държавни отличия на изтъкнати представители на българската духовност, сред които беше и Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. Президентът награди митрополит Неофит с орден “Св. св. Кирил и Методий” – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия “Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношенията между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина.

В речта си при награждаването държавният глава изтъкна голямото значение на Българската православна църква за духовното и национално възраждане на нашия народ, като каза: „Българската нация е оцелявала точно защото ги е имало тези няколко стълба на българската духовност, респективно на българската държавност. Българската нация е оцелявала, защото е имала Православната църква, защото е имала вярата през петте века на робството. Оцелявала е, защото го е имало българското училище, защото го е имало българското читалище. Българският народ е бил освободен духовно далеч преди да се освободи със силата на оръжието”.

В отговор Негово Високопреосвещенство каза:

„Многоуважаеми господин Президент,

Уважаеми господин Министър,

Дами и господа,

Братя и сестри,

В тази прекрасна зала, Гербовата зала на българския Президент, не можем да не се вълнуваме, особено в днешния Ден на българските будители, пред образа на Паисий Хилендарски, на цар Симеон, на Васил Левски. Какво сме ние спрямо тях, всеки си задава въпроса и наградите, които получаваме - дали ги заслужаваме, или са по високо снизхождение на нашите държавни и църковни дейци?

Свети Иван Рилски е патронът на днешния празник. Рилският манастир, Рилският светец са били една будителска сила за нашия народ и ние не можем да не си спомним този български Сион – Рилската света обител, където и просветители, и учители, и революционери са се възпитавали във висок български дух.

Спомняме и светите братя Кирил и Методий в днешния ден, защото сме се украсили с техните образи. Те за нас станаха истински очи, с които прогледнахме за истинската светлина и за просветата, за вярата и за книжовността.

Свети Кирил, когато наближило време да премине от този свят към вечността, казал на своя брат: “Ето, ние бяхме с теб една двойка, впрегнати да вършим просветителското дело. Аз падам, но ти продължи”. Много ми се иска да направя това скромно сравнение между светите братя Кирил и Методий и Църквата и държавата у нас. Когато сме впрегнати в една двойка да движим и държавните, и просветителските, и църковните неща, тогава успехът ще бъде налице, както при цар Симеон, както Левски мечтаеше, както отец Паисий залягаше в своята килия.

Благодарим, господин Президент, от сърце за високата чест, която ни оказвате днес, на този прекрасен български празник. Ние ви уверяваме, че ще носим с голяма чест и с много духовна радост тези високи награди и те ще ни стимулират да работим още по-усърдно за благото на Църквата и Отечеството.

Благодаря и на Негово Светейшество Българския патриарх Максим специално за грижите му към мен.

Благодарим всички заедно на онези, които се потрудиха днес да имаме това прекрасно тържество.

Чест и слава вам, будители народни. За много години и както казахме, многая лета!

Благодарим от сърце!”

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Пресцентър на Президентството на Република България и Дарик нюз.

Снимки

Поздрав от президента
« предишна новинаследваща новина »