ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия на Неделя Кръстопоклонна

22 март 2020 20:22, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия на Неделя Кръстопоклонна

В третата Неделя на Великия пост, наричана още Кръстопоклонна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи светата Василиева Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - председател на храма и духовен надзорник на епархията, протойерей Йордан Найденов - секретар при Варненска и Великопреславска света митрополия, протойерей Ивалин Славов и протойерей Георги Великов.

Преди началото на Василиевата света Литургия митрополит Йоан изнесе в корабната част на храма напрестолен кръст с вградена частица от Честния и Животворящ Кръст Господен. Той започна своята проповед с думите Христови, които прозвучаха днес в евангелско четиво на Неделя Кръстопоклонна: "който иска да върви, след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва" (Мк 8:34). Архиереят продължи проповедта си, обяснявайки, че тези думи се изричат днес, когато се изнася Честният Кръст Господен.

Негово Високопреосвещенство заяви, че има три момента в призива Христов. Първият е: "който иска да върви, след Мене, нека се отрече от себе си". Митрополит Йоан разясни, че този момент е изречен в Стария Завет с едно изречение - да отдадем душите си на гладния (вж. Ис. 58:10). „Какво значи това? Нашите мисли, нашите чувства, цялото ни наше естество и нашето „Аз“, не само, но и да мислим, да се трудим и да съдействаме на ближния в неговия успех. В неговото пребиваване като наш ближен. Нашата любов да изобразим върху ближните. Тоест това е първата част на цялото това призоваване. Всъщност човек не живее за себе си в този свят, той винаги е в една общност. Винаги е в едно общество, винаги е в събранието на Църквата, винаги е сред Божия народ и е напълно нормално Христос да изисква това първо, да ни призове да бъдем състрадателни, да бъдем хора достойни в помощта на нашия ближен, в близостта ни до него и във всички изпитания, които ние имаме, да окажем съдействие и помощ“, отбеляза Варненският и Великопреславски митрополит.

Архиереят насочи вниманието на присъстващите към втория момент от призива на Христос: "да вземе кръста си", което значи, че Той е дал на всеки един човек кръст. „Само че първо Той го понесе и го понесе не за нещо друго, не че трябваше да го понесе заради Себе Си, защото нямаше за какво, Той го понесе заради греха на човеците. И както знаете в Гетсиманската градина Христос се молеше усърдно и беше помолил Бог да Го отмине тая чаша, но изпълни волята Господня. Така каза Той - да бъде Твоята воля, Господи (Вж. Мт 26:36-46; Мк 14:32-42; Лк 22:39-46). Тоест онзи кръст тежък Той понесе през целия Йерусалим, за да може да стигне до разпятието, кръстните страдания, за да изкупи целия свят и да възкръсне от мъртвите. Следователно Господ ни дава да носим кръст от нашето рождение. Този кръст при всички случаи може да не е много лек и да огъваме своите нозе пред него, и да чувстваме тази тежест. Някои, с помощта на Божията благодат, чувстват, че Господ е до тях и леко носят кръста си. Други чувстват своята богооставеност, както всъщност и Христос я почувства в един момент, защотото каза: "нека Ме отмине тая чаша, обаче не както Аз искам, а както Ти" (Мт 26:39). Разбира се Той изпълни до край всичко, това беше любовта на Бога. Следователно ние, носейки своя кръст, било на страдания, било на болка, било на болест, било на каквото и да е, трябва да проявим търпение и да си го носим с радост, за да си спомним, че и Христос носи кръста Си и го понесе въпреки тая тежест. Така че това, което ни е дадено като кръст и ние ще си го носим. Каквото Гопод даде не с ропот, а с благодарност, не с неверие, а с твърда вяра и не с малодушие, а с твърдо упование и надежда в Божието милосърдие и в Божия благ промисъл“, заяви митрополит Йоан.

Третата част или третият момент от призива Христов е да Го последваме. Негово Високопреосвещенство разясни какво означава това последване: „Виждайки пътя на Христос в светата Четиридесетница, ние вървим към Страстната седмица, към седмицата на страданията. Следователно за всеки човек има страстна седмица. Носейки кръста си, за всеки човек има такова определение. Само че то е повторението на онова, което Господ направи чрез носенето, страданието, кръстната смърт и възкресението, т.е. ние, носейки кръста си с търпение, помагайки на своите ближни, отричайки се от собственото си „Аз“, можем спокойно да стигнем до Христос, Който е наша Пасха. И всъщност, ако Христос възкръсна от мъртвите и на нас даде възкресение. Ето я огромната надежда на православния християнин. Така че, носейки кръста си, вървейки към Страстната седмица в последованието на богослужението, ние и в живота си вървим по този начин. Така че никой да не се страхува, да не се притеснява и да запази самообладание на духа.“

Веднага след края на светата Литургия митрополит Йоан поръси храма и всички вярващи с Богоявленска светена вода.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя КръстопоклоннаАрхиерейска света Литургия на Неделя Кръстопоклонна
« предишна новинаследваща новина »