ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски”

18 декември 2011 17:15, Българска Патриаршия
Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски”

С нов епископ се сдоби Българската православна църква в Неделята пред Рождество Христово. Досегашният игумен на Роженския манастир, архим. Серафим (Динков), бе ръкоположен с титлата „Мелнишки” за викарен епископ на Неврокопския митрополит. Хиротонията бе извършена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по време на неделната св. Литургия, в която взеха участие Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, архиереи и свещенство на БПЦ.

Решението за хиротонията бе взето на заседанието на Светия Синод на Българската православна църква на 1 декември по молба на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. Наречението на новия епископ бе извършено на 12 декември.

За да вземат участие в светата Литургия и в хиротонията, в катедралата се събраха високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Деволски Теодосий, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Агатоникийски Борис, игумен на Бачковския манастир, Браницки Григорий, игумен на Троянския манастир; както и схиархим. Амвросий, игумен на Зографската св. обител, архим. Епифаний, игумен на Хаджидимовския манастир, архим. Дионисий, началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, архим. Лукилиан, протосингел на Неврокопска митрополия, игумен Филип, представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в България, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия, и свещеници и дякони от Софийска и от Неврокопска епархия.

За да влязат в радостта на архимандрит Серафим и да присъединят своя глас към възгласа „Достоен”, в храма бяха дошли свещеници, монаси, монахини и миряни от Неврокопска епархия, сред които от години принася на Бога своето служение новонареченият за епископ, както и свещенослужители и миряни от родния му гр. Ямбол, от София и страната.

По решение на Светия Синод на БПЦ св. Литургия и хиротонията бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил, който е и духовен старец на архим. Серафим. След началото на светата Литургия нареченият за епископ, воден от архим. Епифаний и протодякон Любомир Братоев, застана пред досточтимите архиереи, во главе с митрополит Натанаил и, след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ. След това архиереите и нареченият за епископ влязоха в светия олтар за извършване на хиротонията. След като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Серафим. коленичи пред него и архиереите възложиха върху наречения светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ.

След ръкоположението при възгласи “Достоен!”, потвърдено от църковното изпълнение, митрополит Натанаил последователно връчи на новия епископ одеждите и символите на архиерейската власт: сакос, омофор, енголпие и митра.

След ръкоположението Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и взе участие в първата си света Литургия като епископ.

В края на богослужението Неврокопският митрополит Натанаил произнесе напътствено слово към новия архиерей. В него той припомни обещанията, които е дал новоръкоположеният при хиротонията си, и го напъти как с Божията помощ да носи достойно кръста на епископското служение. Като изтъкна високата отговорност на архиерея и изискванията на нашето време, митрополитът призова еп. Серафим да носи достойно епископското служение с послушание и смирение и му пожела Божията помощ да го укрепява.

В отговор на това Мелнишки еп. Серафим изрази своето вълнение на прага на новото си служение и надеждата си, че Бог ще го укрепява в неговата немощ, та да може с усърдие и достойнство до края на дните си да носи бремето на архиерейското служение.

След светата богослужба архиереите и близките на новоръкоположения епископ се отправиха към приемния салон в Синодната палата, където към Мелнишкия еп. Серафим бяха отправени приветствия и поздравления. Пръв към него се обърна Българският патриарх, чието отеческо слово-напътствие бе огласено от Знеполския еп. Йоан. (Публикуваме пълния текст на Патриаршеското слово тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=57306 )

---------

Очаквайте на страниците на Официалния сайт на БПЦ-БП публикуването и на останалите слова, произнесени в празничния ден, както и отразяване на събитието на страниците на официоза на БПЦ "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

Снимки

Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски” Хиротония на нов епископ на БПЦ в ПКСХП „Св. Александър Невски”
« предишна новинаследваща новина »