ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Теология » БЕСЕДА НА ОПЕЛОТО НА ЕДНА ХРИСТИЯНКА

БЕСЕДА НА ОПЕЛОТО НА ЕДНА ХРИСТИЯНКА

2011-06-09, автор: Св. ЮСТИН (Попович), рубрика: Теология

 

CvetiaC.JPGБратя и сестри, докато Господ Христос не се беше явил в нашия земен свят, ние хората не знаехме нито какво е добро, нито какво и зло, не познавахме нито истината, нито лъжата, нито правдата, нито неправдата. Най-важното, не знаехме какво е добър мъж, нито какво е добра жена. Сега от Христа ние знаем, че добро е само онова, което идва от Господа и което води към Него; истина е само това, което идва от Христа и води към Него; правда е само това, което идва от Христа и води към Него.

А какво е добър човек? - Само Христовият човек е добър човек. С други думи казано, само един християнин може да бъде истински добър и праведен човек и само християнката може да бъде истински праведна и добра жена. Защо? Защото само Христовото добро е непреходно, безсмъртно и вечно, защото само Христовата истина и правда са непреходни, безсмъртни и вечни. Затова и доброто на тази покойна християнка е безсмъртно и вечно, както и нейните правда и истина са безсмъртни и вечни. Да, защото нейното добро, правда и истина са у нейните деца. Това е непреходно и безсмъртно и в нея, и в нейните деца.

Нашата скъпа покойница беше една от истински добрите жени в нашия грешен свят. Какво означава добра християнка? Добра християнка е тази жена, която денонощно осъществява в своя живот евангелското добро и евангелската истина. Няма зло, което тя да не може да победи със своето добро, няма лъжа, която тя да не може да развенчае със своята истина, и няма неправда, която тя да не може да предотврати със своята правда. Тя на вредата не отговаря с вреда, винаги прощава; на злото не отговаря със зло, винаги с добро; на омразата не отговаря с омраза, а винаги с любов. На всяко човешко зло тя отвръща с божествено доброи така винаги излиза победителка чрез Христа.

Всяка майка е мъченица, но на първо място майката християнка. Защо? Защото тя ден и нощ неуморно се старае и мъчи не само за телесното, но и за духовното здраве на своите деца. В тези свои непрестанни грижи тя всеки ден умира за своите деца. Това е истина от нашия земен свят, на която се удивляват и небесните светове. Нищо не е по-отговорно в нашия земен свят от длъжността на майката християнка.

Защо? Защото нейната главна длъжност е да осигури на децата си безсмъртие и вечен живот. Осигури ли им това, осигурила е и за себе си рай на небето. Не им ли осигури това, душата й ще слезе в ада, където е вечен плач и скърцане със зъби. Как добрата майка християнка осигурява на децата си безсмъртие и вечен живот? Като ги научи и въодушеви да живеят според Христовото Евангелие, понеже в Христовото Евангелие всичко е безсмъртно и вечно.

А тази покойница през целия си живот учеше децата си с Евангелието, с Евангелието ги одушевяваше, с Евангелието ги възпитаваше. Ето пред нас една праведна възпитателка. Тъй като само една истинска християнка може да бъде истинска възпитателка. В нашия преходен свят християнката е единствената истинска възпитателка, понеже дава на своите деца безсмъртие и вечност. Да, защото е научила своите деца на вечната и безсмъртна евангелска истина, на вечната и безсмъртна евангелска любов, доброта, молитва, кротост смирение, надежда. А това е, което осигурява на децата безсмъртност и вечност. Такова възпитание е наистина вечно, защото поради това и заради това се живее на този земен и на онзи небесен свят. Нима заради истината Христова не живеят и ангелите на небето, и хората на земята? Нима поради любовта Христова не живеят и светците на небето и християните на земята?

Мили деца на скъпата покойница, запазете в себе си безсмъртието, което вашата майка е посадила в душите ви! Грижете се за него, понеже тя го поддържаше и усъвършенстваше във вас. А всичко, което е у вас безсмъртно, се удържа, ако живеете по евангелски, според евангелското добро, истина и правда. Изоставите ли евангелската истина и евангелското добро, вие ще загубите безсмъртието, което вашата възвишена майка ви завеща, и няма да се удостоите да видите на онзи свят нейната блажена и безсмъртна душа.

Тази добра майка, която днес тръгва за небесния свят, е пример за саможертва. Вижте, не умираше ли тя всеки ден за децата си, не се ли жертваше тя непрестанно ден и нощ, за да бъде добре на тях, на тяхната душа и на тяхната безсмъртност? А вие, деца, достойно ще се издължите на своята незабравима майка, ако всеки ден възкресявате в душите си спомен за нея, молитва за нея,        любов и почит.

Няма съмнение, братя и сестри, че сега ангелите небесни с радост очакват вашата примерна майка на онзи свят, за да я въведат в Небесното царство. Там несъмнено днес и светите архангели очакват нашата скъпа покойница, за да я въведат в Небесното царство, с което нека Всемилостивият Господ удостои и нас по молитвите на тази праведна покойница. Амин.

 

Превод от сръбски: София ПАВЛОВА

 

„Църковен вестник", бр. 11/1998 г.

 

Още от "Православна мисъл":