ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Общество » КРЪСТЪТ ХРИСТОВ (Проповед за 3 Неделя на Великия пост)

КРЪСТЪТ ХРИСТОВ (Проповед за 3 Неделя на Великия пост)

2014-03-23, автор: Ставр.ик. Иван Л. Кондаков, рубрика: Общество

KrustopoklonnaNedelia.jpg

„Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си,

да вземе кръста си и Ме последва" (Марк. 8:34).

 

Братя и сестри,

В днешния неделен ден св. Църква издига пред нас светия Кръст и ни приканва да му се поклоним. Знаем ли какво значи той за нас, какво ни говори? Да се пробудим и застанем със съзнанието, че сме на Голгота под Кръста Христов. Да излезем из своето всекидневие и си представим Този, Който бе разпнат на него. Но дали не сме станали притъпени в чувствата си и равнодушни към светостта му? Да погледнем към него всред своята работа, всред нашите залисии и удоволствия, всред нашите свади и разправии, всред нашите трудни проблеми. Той се издига на най-високите места и стои по златокуполни храмове, в центъра на светия олтар, в най-светите ъгли в нашия дом, на гърдите ни, като украса и пазител, на гробовете на нашите близки. Някои минават край него без почит, но за нас, вярващите, той остава знак за спасение.

Кръстът сочи две посоки: към небето и към земята. Единият край е обърнат към Бога и всичко възвишено и духовно, а другият - към земята, където живеят човекът и животните и където всичко живо завършва със смърт. Той има още две посоки, с които Христос Господ обгръща света. На такъв Кръст бе разпнат Господ Иисус Христос, защото поискал да промени света. Любовта Божия заживяла на земята, но хората не я приели и най-жестоко я зачеркнали от живота си с разпятие. Този знак станал символ на най-висока почит, докато преди служел само за поругание. Пред него се прекланят всички повярвали в Христа. Него носят всички християни, радетели за човешка обич и милосърдие.

Христовият Кръст е велика чест за нас вярващите. Чрез страданията на него Иисус Христос седна отдясно на Бога Отца и Му се даде име по-високо от всички земни имена. Той претърпя страдания, за да се освободим от греховете. За да запази своята чест, човек изтърпява много неща, даже и смърт. Човек се жертва, за да запази името и достойнството си. На Голгота бе поругана себежертвата на Божия Син и бе уязвено най-чистото и най-нежно всеотдайно сърце. Там бе прободена Неговата светост и доброта. Осъдена, поругана, разпната и погребана бе Правдата на света. Чудовищна е жестокостта към Праведника, но мъчителният Кръст стана символ на победа. Той разпръсна злите сили, помага на вярващите, прави чудеса. Да си спомним за св. цар Константин и войната му с Максенций. Той изпитал силата на вярата в Христа Разпнатия. В навечерието на битката със своя противник той видял на небето изписан звезден кръст и под него надпис: „С това ще победиш!" Вдъхновен, Константин заповядал да поставят на шлемовете на войниците и на знамената им кръста Христов, като символ на вярата и победата. И чудото станало. Макар че Константин бил с много по-малобройна войска, противникът бил разбит. След това той издал в 313 г. известния в историята Милански едикт, с който дал свобода на християнската религия.

Братя и сестри,

Грехът като смъртоносна зараза се шири в света и човек бърза да изживее греховните сладости, сякаш малко му остава да се наслаждава. И ето, в тоя шемет на страсти и пороци се издига днес Кръстът Господен. Той зове, кани като мощна сирена давещите се в бурното житейско море да се върнат под Неговата сянка в светия Божи храм. И всеки, който се преклони пред Спасителя, разбира, че „Кръстът е пазител на цялата вселена, Кръстът е украса на църквите, сила на владеещите, твърдиня за вярващите, слава за ангелите и смърт за демоните" (Светилен).

Ето, това е скрито в този веществен Кръст, спомен на човешкото безумие и на необятната Божия любов. Затова е чудна и силата, която се крие в Него. Вярващите хора ще се прекланят винаги с благоговение и надежда пред него. Кръстът ще сочи Бога, към Когото се възвисява всяка доброта, правда и истина и ще облагородява сърцата на хората да живеят с обич и мир по земята. Амин!

Църковен вестник, бр.6, 2014 г.

 

 

 





Още от "Православна мисъл":