ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Теология » Светата Василиева Литургия може да се служи единствено в олтара

Светата Василиева Литургия може да се служи единствено в олтара

2016-05-10, автор: Архим. Евсевий (Дангалас), рубрика: Теология

ArhimEvsevii Dangalas.jpg

 

БИОГРАФИЯ на архим. Евсевий

Архимандрит Евсевий (Дангалас) е Божигробски - Светогробски клирик на Йерусалимската Патриаршия, служещ в храма при Гроба Господен и в патриаршеския храм „Свети равноапостолни Константин и Елена", официален преводач на Йерусалимската Патриаршия. На 12-годишна възраст пристига в Йерусалим, където завършва Духовна Семинария. През 1979 г. Светият Синод на Йерусалимската Патриаршия го изпраща в Русия, където завършва Санкт-Петербургската (тогава Ленинградска) Духовна Академия.

Интервюто е направено с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил.

ИНТЕРВЮ:

- Ваше Високопреподобие, съществува ли практика в Йерусалимската църква да се служи Яковова света Литургия на Велика Събота или на Велики Четвъртък - не както е положено - света Василиева Литургия?

- Не, не, не, никъде не се служи така. Нито при нас, нито в Гърция, нито в Константинопол. Яковова света Литургия не се отслужва през Страстната седмица, а се допуска само на празника на светията на 23 октомври и то по строго определения за това начин.

- Отец, Вие чували ли сте света Василиева Литургия да се служи извън олтара в Йерусалимската или в която и да е друга Поместна православна църква?

- Как така, къде другаде да се служи?

- Не в олтара, както е положено, а в центъра на храма.

- Не, не, светата Василиева Литургия може да се служи единствено в олтара...

- Има ли при Вас такава практика: на Велика Събота да се дават отделно светите Тяло и Кръв Господни, като светото Тяло Христово да се дава в ръка, а светата Кръв Христова да се приема направо от светия Потир?

- Не, не, няма такава практика. Тялото Христово не се приема с ръце. Приемането на светата Кръв Христова от светия Потир е било практика в древността, когато се е служела Яковова света Литургия, но днес много рядко се прави така, защото хората не са свикнали и е много опасно причастяването направо от светия Потир, опасно е много.

- Моля да приемете сърдечната ни благодарност за интервюто.

- Хубаво, хубаво (на чист български език). И аз също Ви благодаря!

- Ваше Високопреподобие, та Вие говорите български?!

- Ами че аз съм роден в село Крушево, до Промахон, една планина отделя България от родното ми село. Много се радвам, когато видя български поклонници в Йерусалим, бил съм веднъж в България, имам роднини в Сандански, в Пловдив, и ще очаквам Бог пак да даде възможност да посетя България и открия роднините си.

- Бихте ли отправили Пасхален поздрав към българския народ от Светия град Йерусалим?

- Поздравявам целия народ с Пасха Христова, и желая щастие, духовни радости и успехи, Божието благословение и помощ Божия, и радост духовна и да се срещнем в светия Йерусалим, разбира се.

С архим. Евсевий разговаря Василианна Мерхеб, м. май 2016 г.

 

Още от "Православна мисъл":