ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Теология » ОСВЕЩАВАНЕТО НА ВОДАТА

ОСВЕЩАВАНЕТО НА ВОДАТА

2017-01-06, автор: Св. Прокъл, Архиепископ Константинополски, рубрика: Теология

Krushtenie Gospodne -Varna.jpg

Нашият свети отец, Прокъл, е бил известен със своя молитвенически живот и със задълбоченото си вникване в Свещеното  Писание. Още от ранна възраст той се е проявявал като проповедник. Бил е ученик на св. Йоан Златоуст и от него е получил ръкоположение в дяконски и в свещенически чин. От този голям светец Прокъл е придобил задълбочено познание на Свещеното Писание, а също и умение да дава израз на мислите си с яснота и красноречие. През 429 г. е изнесъл своята прочута проповед за Въплъщението и сам е защитил името „Богородица" пред Несторий, архиепископ Цариградски. Тази проповед впоследствие е станала един от документите на Ефеския събор, на който бива отхвърлена ереста на Несторий. Именно по времето на Прокъл е влязла в употреба трисветата песен „Святий Боже".

Христос се явил в света и му дал светлина и радост, като направил така, че из безпорядъка да блесне красотата. Той поел греховете на света и съкрушил световния враг. Осветил водните извори и просветлил умовете на човеците. В тъканта на чудотворството той втъкал невиждани чудеса.

Защото на този ден земя и море споделят благодатта на Спасителя и цялото творение ликува, преизпълнено с радост.

Днешният празник, Богоявление, ни разкрива още по-многобройни чудеса, отколкото дори празникът Рождество Христово.

На празника на Рождеството на Спасителя земята е ликувала, защото в яслите се родил в плът Господ, а на днешния празник, Богоявление, радост и веселие изпълват и морето, защото в река Йордан морето е получило благодатта на освещението.

На Рождество Христово видяхме крехко бебе, разкриващо и нашата крехкост.

На днешния празник виждаме съвършено развит Човек, което ни изпълва с мисълта за съвършения Син, роден от всесъвършения Отец.

На Рождество Царят полага царско одеяние върху Своето Тяло, на Богоявление можем да кажем, че изначалното ни обгръща, поемайки в обятията Си реката.

Елате и вижте новите смайващи чудеса: Слънцето на правдата се къпе във водите на Йордан, огън бива потопен във вода, Бог получава святост чрез служението на човек.

Днес всяка твар възклицава: „Благословен Идещият в име Господне!" (Мат. 21:9).

Във всяка епоха е благословен Идещият, защото това не е Негово първо, нито еднократно идване.

А кой всъщност е Той? Обясни ни, моля те, блажени Давиде: „Господ е Бог и ни осия" (Пс. 117:27).

Не само Давид е пророкувал това - св. ап. Павел също е дал своето свидетелство, казвайки: „Защото се яви Божията благодат, спасителна за всички човеци" (Тит 2:11).

„Защото всички сте синове Божии чрез вярата в Христа Иисуса; всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте. Няма вече иудеин, ни елин ... защото всички вие едно сте в Христа Иисуса" (Гал. 3:26-28).

Дойдете, замислете се над този вид ново и чудно наводняване, по-велико и по-значимо от потопа в Ноевите дни. През тогавашния потоп водата е изтребила човешкия род, а сега водата на Кръщението връща мъртвите към живот чрез силата на Кръстения.

В дните на потопа гълъб с маслинова клонка в човката е предвъзвестил благоуханието, донесено в благостта и светостта на Христа Господа; и ето, че сега Светият Дух, спускайки Се като гълъб, ни разкрива Господа на милостта.

Превод от английски: Анжела Петрова

Източник:

https://preachersinstitute.com/2009/12/26/the-waters-are-made-holy-st-proclus-of-constantinople/

" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false">ttps://preachersinstitute.com/2009/12/26/the-waters-are-made-holy-st-proclus-of-constantinople/">https://preachersinstitute.com/2009/12/26/the-waters-are-made-holy-st-proclus-of-constantinople/

Снимка: Варненска и Великопреславска митрополия (иконостасна икона от катедралния храм "Успение Богородично" - Варна)

 

Още от "Православна мисъл":