ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Теология » ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ПОВТОРНО ОТВОРЕНИТЕ ЗА НАС ПОРТИ НА НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО

ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ПОВТОРНО ОТВОРЕНИТЕ ЗА НАС ПОРТИ НА НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО

2018-02-19, автор: Мелнишки епископ ГЕРАСИМ, рубрика: Теология

Melnishki epGerasim-snMM 19 02 2018.jpg

„След като встъпихме в благодатното време на светата и велика Четиридесетница, в първия ден на Великия пост светата Църква отново ни въвежда в покайното настроение на този спасителен период, чрез Великия покаен канон на великия светец и дивен Божи угодник Андрей - епископ на остров Крит.

Отново пред нас са чудните образи, в които чудният Андрей облича голямата тема за необходимостта ни от нашето покаяние пред нашия Небесен Отец. Покаяние, което по особен начин сме призовани от Църквата да принесем тъкмо сега, в благоприятното време на светия и Велик пост.

Да отхвърлим от себе си всяка нечистота и всеки греховен помисъл, чрез които ни оплита в мрежите си и възпрепятства въздигането ни към небесата врагът на човешкото спасение, и пречистени в банята на съвестта да се покажем достойни за великите блага, които Бог ни е дарувал с Въплъщението, изкупителната за нас Кръстна смърт и дивното Възкресение на Своя Единороден Син. Подсигурявайки ни по този начин и на нас възможността да възкръснем за вечния живот в Неговото вечно Царство.

За да се възползваме обаче ние от плодовете на Христовата изкупителна жертва и от повторно отворените за нас порти на Небесното царство, ние трябва да очистим себе си от всеки порок и нечистота, с които уви замърсяваме чистотата на Божия образ в нас - образа, по който сме сътворени и на който сме призвани да се уподобяваме в дните на земния си живот, та така да наследим и вечния живот, който Бог ни е приготвил.

Да не залъгваме себе си и да не приспиваме съвестта си, но ясно да изобличим вътре в самите нас всичко онова, което ни отделя от чистотата на Божия образ и възспира пътя ни към нашето богозаповядано усъвършенстване.

Да призовем съвестта си към осъзнаване на необходимостта от дълбоко и искрено покаяние, защото само по този начин ще можем да снемем от себе си всяка нечистота и всяко петно на греха, и да се облечем в светлите одежди на истината.

„Душо моя, душо моя, стани, защо спиш" - с тези думи на св. Андрей и тази година Църквата ни призовава да очистим себе си и, извървявайки заедно дългия път на поста, да стигнем и до светлото и преславно Христово Възкресение. Да посрещнем в чистота и единство очакващия ни в края на този период наш Възкръснал Спасител - като верни и достойни Негови чеда и ученици.

За всичко това ние имаме едно единствено, но неотменимо условие, и това условие е нашето дълбоко и искрено покаяние. Покаянието, което ни помирява с нас самите, с нашите ближни и с нашия Небесен Отец, Който бащински и дълготърпеливо ни очаква като любящ наш Баща, за да ни дарува Своето спасение.

„Покайте се, защото се приближи царството небесно" - с тези спасителни думи излиза на проповед Господният Предтеча и Кръстител Йоан.

„Покайте се, защото се приближи царството небесно" - със същите думи излиза на проповед и Сам нашият Господ и Спасител Иисус Христос.

„Покайте се" - ни казва днес и свети Андрей Критски и сам ни дава пример на най-дълбоко и искрено покаяние от божествените строфи на своя Велик покаен канон.

Нека се вслушаме в неговите свети божествени слова и последваме неговия пример.

Леки и спасителни пости на всички!"

~~~~~~~~~~~~~~

Словото е произнесено на 19. 02. 2018 г. в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя"

 

Още от "Православна мисъл":