25 май 2022, сряда

* 3-то намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Отдание на Преполовение) (Тип. с. 330, т. 2в)
church

21 ноември - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

СЦЕНАРИЙ ЗА ПРАЗНИКА В 32 ЦДГ "ДРУЖБА" В ГР. ШУМЕН -
Празник с родителите на децата от градината

ДАТА И ЧАС НА ПРОВЕЖДАНЕ: .................
МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: ..............................
УКРАСА : подходящо украсена зала /балони, есенни листа/.
УЧАСТНИЦИ: госпожите и децата.
ЗВУЧИ МУЗИКА /ХРИСТИЯНСКА/.
ДЕЦАТА ЗАЕМАТ СВОЙТЕ МЕСТА В ЗАЛАТА.

ВОДЕЩ: /ДЕТЕ/ "Добър вечер, скъпи родители и гости. Предаваме на живо от ЦДГ "Дружба"!

УЧИТЕЛ: "ДНЕС В НОВИНИТЕ ЩЕ ВИДИТЕ :
1. Православен календар - честване деня на Християнското семейство - наш гост ще бъде отец Васил Василев от храм "Св. Три Светители".
2.Репортаж от изложба на тема "Моето семейство ".

ОТЕЦ ВАСИЛ: "Въведение Богородично е един от големите Богородични празници. На този ден Църквата отбелязва денят, когато според Свещеното Предание, невръстната Мария била въведена в Йерусалимския храм и обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна...и затова този ден се празнува и като Ден на християнското семейство и младеж.

УЧИТЕЛ: В ценностната система на българина семейството е заемало и заема главно място. Няма път, който да не започва от къщата, казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към Църквата и вярата. Сред нас има семейства, които изповядват и други религии, но това не ни пречи да бъдем приятели и всички еднакво да почитаме семейството. Нека този празник бъде благослов за всеки дом. А сега нека да аплодираме децата и чуем техния поздрав към всички вас и вашите семейства!

ПЕСЕН ИЗПЪЛНЕНА ОТ ДЕЦАТА: "АЛО, АЛО, СЛЪНЧИЦЕ" И СТИХОТВОРЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ "МОЛИТВА".

УЧИТЕЛ: "Има стихове за мама, има песни и ден на мама, но всички ние сме създадени от двама. Двама ни обичат, двама ни отглеждат с обич и любов голяма. Кои са тези двама? Мама и татко. Днес ще им благодарим за топлата обич и подкрепа, с която ни даряват.
СТИХОТВОРЕНИЯ НА ДЕЦАТА ЗА СЕМЕСТВОТО И РОДИТЕЛИТЕ !

ДЕТЕ: "Всяко дете си има мама и татко. Те непрестанно се грижат за нас, трудят се и с голяма обич се стараят да ни предпазят от беди и болести. Те винаги ни желаят доброто и искат да бъдем здрави и добри, за всичко това на тях пък им помага Бог, затова ние много Го обичаме; и Него и родителите си!"

ДРУГО ДЕТЕ: "Мили приятели, освен мама и татко ние имаме и баби и дядовци. Те също много ни обичат и се грижат за нас, а преди по същия начин са се грижили и за мама и татко /нашите родители/. След като ни вземат от детската градина, баба и дядо ни отвеждат у дома. Там се събираме цялото семейство и всички заедно споделяме толкова приятни мигове."

ДЕЦАТА: СТИХОТВОРЕНИЯ ЗА БАБА И ДЯДО !

УЧИТЕЛ /ДИРЕКТОР/: "Мили деца, бяхте чудесни! Скъпи родители, по случай празника нашият екип пожелава на всички ви топло огнище, хубави чувства, много любов и разбирателство с най-близките хора. И нека на 21 ноември всички родители-християни, заедно с децата си да посетим православните храмове, да запалим свещичка и да се помолим за нашите деца. За децата на България! Мили деца, бъдете живи и здрави. Обичайте свойте родители. Изпълнявайте техните добри съвети и с нищо не ги огорчавайте. Бъдете им гордост, радост и утеха.

ЧУВА СЕ КАМБАНЕН ЗВЪН И ЦЪРКОВНА ПЕСЕН .
ИЗЛИЗАТ ВСИЧКИ ДЕЦА И СЕ НАРЕЖДАТ В ПОЛУКРЪГ.
НАКРАЯ ИЗЛИЗАТ МОМЧЕ И МОМИЧЕ СЪС ЗАПАЛЕНИ СВЕЩИЧКИ В РЪЦЕ, МОМИЧЕТО ДЪРЖИ ИКОНА НА ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО или на СВ. ДЕВА МАРИЯ.

ВСИЧКИ ЗАЕДНО КАЗВАТ СТИХОТВОРЕНИЕТО: "СВЕТА БОГОРОДИЧКЕ, МЪНИЧКА".

В КРАЯ НА ТЪРЖЕСТВОТО: Празнично слово на отец Васил и многолетствие за епархийския митрополит, българското правителсвото, войнството и всички учащи и учащи се, за всички дечица и за народа ни български!

ВСИЧКИ ЗАЕДНО, УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И ДЕЦА ПЕЯТ "МНОГАЯ ЛЕТА".

Всички деца получават иконки от отец Васил, подаръци и сладкиши от своите родители.

Автор на сценария: г-жа Анна ГЕОРГИЕВА

Г-жа Георгиева е родена през 1971 г. Завършила е уменския университет „Епископ Константин Преславски", специалност „Предучилищна педагогика". След дългогодишен стаж и опит като детска учителка от лятото на 2010 г. е избрана за директор на 32 ЦДГ "Дружба", гр. Шумен.

Материалът е предоставен от: свещ. Васил Василев, храм „Св. Три Светители”, гр. Шумен

Редакция: Десислава Панайотова