05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Кoмюнике на Междуправославната комисия, Шамбези 2009 г.

свикана от Вселенската патриаршия по повод подготовката за нов Велик и Свят събор на Православната Църква

Дейността на комисията бе умело и успешно председателствана от Негово Високопреосвещенство Пергамския митрополит Йоан, представител на Вселенската патриаршия. Секретар бе Негово Високопреосвещенство Швейцарският митрополит Йеремия, също секретар и на цялостната подготовка за св. Вселенски събор.

Задачата на Междуправославната комисия бе двустранна: от една страна, тя трябваше да приключи с изработването на единно становище на Поместните православни църкви относно темата за автокефалията и начина на нейното обявяване (прогласяване), а от друга, изработването на единно становище върху въпросите за автономията и начина на нейното прогласяване, както и за диптисите.

След встъпителното слово на високопреосвещения председател и доклада на високопреосвещения секретар комисията:

а) Проучи съдържанието на пренасочения към нея (за по-пълна разработка и постигането на единно становище на Поместните православни църкви) параграф от одобрения текст на предходната среща на комисията, състояла се през 1993 г., текст относно автокефалността и начина на нейното обявяване.

Този параграф разглежда обявяването на автокефалия чрез Томос, както и начина на неговото подписване.

Комисията единодушно прие, че „като изразяващ съгласието на Църквата-майка и всеправославното одобрение, Вселенският патриарх е този, който обявява официално автокефалията на пожелалата това Църква чрез издаване на Томос за автокефалията й.

Този Томос се подписва от Вселенския патриарх, а чрез неговия подпис се засвидетелстват и блаженейшите предстоятели на светите Православни църкви, призовани за това от Вселенския патриарх".

Начина на приложение на постигнатото споразумение препрати за изследване от следващата Междуправославна подготвителна комисия;

б) Записа в кратък и прегледен текст единното становище на Православните църкви относно въпроса за автономията и начина на нейното обявяване, очертавайки смисъла и съдържанието на автономията, процедурата по обявяването й, както и последиците от нея;

в) Въпросът за диптисите поради липса на време бе оставен за следващата Междуправославна подготвителна комисия.

Председател: † Пергамски митрополит ЙОАН

Православен център на Вселенската патриаршия, Шамбези, Женева
17 декември 2009 г.