18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Кoмюнике на Междуправославната комисия, Шамбези 2009 г.

свикана от Вселенската патриаршия по повод подготовката за нов Велик и Свят събор на Православната Църква

Дейността на комисията бе умело и успешно председателствана от Негово Високопреосвещенство Пергамския митрополит Йоан, представител на Вселенската патриаршия. Секретар бе Негово Високопреосвещенство Швейцарският митрополит Йеремия, също секретар и на цялостната подготовка за св. Вселенски събор.

Задачата на Междуправославната комисия бе двустранна: от една страна, тя трябваше да приключи с изработването на единно становище на Поместните православни църкви относно темата за автокефалията и начина на нейното обявяване (прогласяване), а от друга, изработването на единно становище върху въпросите за автономията и начина на нейното прогласяване, както и за диптисите.

След встъпителното слово на високопреосвещения председател и доклада на високопреосвещения секретар комисията:

а) Проучи съдържанието на пренасочения към нея (за по-пълна разработка и постигането на единно становище на Поместните православни църкви) параграф от одобрения текст на предходната среща на комисията, състояла се през 1993 г., текст относно автокефалността и начина на нейното обявяване.

Този параграф разглежда обявяването на автокефалия чрез Томос, както и начина на неговото подписване.

Комисията единодушно прие, че „като изразяващ съгласието на Църквата-майка и всеправославното одобрение, Вселенският патриарх е този, който обявява официално автокефалията на пожелалата това Църква чрез издаване на Томос за автокефалията й.

Този Томос се подписва от Вселенския патриарх, а чрез неговия подпис се засвидетелстват и блаженейшите предстоятели на светите Православни църкви, призовани за това от Вселенския патриарх".

Начина на приложение на постигнатото споразумение препрати за изследване от следващата Междуправославна подготвителна комисия;

б) Записа в кратък и прегледен текст единното становище на Православните църкви относно въпроса за автономията и начина на нейното обявяване, очертавайки смисъла и съдържанието на автономията, процедурата по обявяването й, както и последиците от нея;

в) Въпросът за диптисите поради липса на време бе оставен за следващата Междуправославна подготвителна комисия.

Председател: † Пергамски митрополит ЙОАН

Православен център на Вселенската патриаршия, Шамбези, Женева
17 декември 2009 г.