06 февруари 2023, понеделник

Преп. Вукол, еп. Смирненски. Преп. Варсануфий Велики. Св. Фотий, патр. Константинополски. Св. Йоан Пророк. Св. мчци Доротея, Христина иКалиста
church

ОБРЪЩЕНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БПЦ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи в Господа братя и сестри,

През последните двадесет години изключително се увеличи общественият интерес към живота на Българската православна църква, както и потребността на народа ни да чува официалната църковна позиция по актуалните проблеми на нашето време. От своя страна Светият Синод на БПЦ счита, че е от голяма важност както за Църквата, така и за нацията ни като цяло, общественото и медийно пространство да бъде пропито с истински православен дух. Поради това БПЦ отдава голямо значение както на диалога с медиите, така и на развитието на качествена православна журналистика в България.

Във връзка с това Светият Синод на БПЦ държи да изрази своето съжаление за това, че в някои медии по непочтителен и безотговорен начин систематично се тиражират неистини за Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, за дейността на Светия Синод, както и за отделни представители на БПЦ. Затова напомняме, че Българската православна църква - Българска Патриаршия се е погрижила да има своите официални издани - електронен сайт (www.bg-patriarshia.bg) и “Църковен вестник”, от които обществеността може да черпи коректна и достоверна информация. Всякакви други източници на информация за работата на Светия Синод и БПЦ са неточни, едностранчиви и базирани на непроверени сведения. Такива източници преследват лични интереси и манипулират общественото мнение, вместо да работят за благото на Църквата и народа ни.

Господ Иисус Христос е казал: “за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден” (Мат. 12:36). Какво ли очаква тези, които клеветят и злепоставят!

Като ви приканваме заедно да работим за духовния напредък на нашето общество, изпълняваме своя дълг и ви призоваваме да помним безценните поучения на светите отци на Църквата, според които думите и делата ни влияят както върху хората около нас и земния ни живот, така и върху вечната ни съдба. Затова не е без значение какво мислим, говорим и пишем, каква информация ползваме и разпространяваме.

Обръщаме се към вас с благословение за успешна и многоплодна работа за Божия слава и спасение на скъпото ни Отечество. Ориентир в това отношение нека ни бъдат мъдрите думи на един от най-великите светители и учители на Църквата: “Ако някой каже за нас неистина, нека го съжаляваме, защото си навлича наказание и мъчение, отсъждано за злоречие, и дори става недостоен да чете Свещеното Писание... Но и истината да беше казал, пак би заслужил съжаление. Нали и фарисеят е говорел истината, но с това не навредил на онзи, който го слушал, а му принесъл полза, а себе си лишил от безброй блага... Така че, който те оскърбява, вреди на себе си, а не на тебе. А ти, напротив, ако си внимателен, ще придобиеш двойна полза: от една страна, ще умилостивиш Бога със своето мълчание, а, от друга, ще станеш по-скромен, ще откриеш в казаните за теб думи повод за поправяне на постъпките ти и ще се научиш да нехаеш за човешката слава” (св. Василий Велики).

София, 3 юли 2009 г.