19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

ОБРЪЩЕНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БПЦ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

Уважаеми дами и господа,

Скъпи в Господа братя и сестри,

През последните двадесет години изключително се увеличи общественият интерес към живота на Българската православна църква, както и потребността на народа ни да чува официалната църковна позиция по актуалните проблеми на нашето време. От своя страна Светият Синод на БПЦ счита, че е от голяма важност както за Църквата, така и за нацията ни като цяло, общественото и медийно пространство да бъде пропито с истински православен дух. Поради това БПЦ отдава голямо значение както на диалога с медиите, така и на развитието на качествена православна журналистика в България.

Във връзка с това Светият Синод на БПЦ държи да изрази своето съжаление за това, че в някои медии по непочтителен и безотговорен начин систематично се тиражират неистини за Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, за дейността на Светия Синод, както и за отделни представители на БПЦ. Затова напомняме, че Българската православна църква - Българска Патриаршия се е погрижила да има своите официални издани - електронен сайт (www.bg-patriarshia.bg) и “Църковен вестник”, от които обществеността може да черпи коректна и достоверна информация. Всякакви други източници на информация за работата на Светия Синод и БПЦ са неточни, едностранчиви и базирани на непроверени сведения. Такива източници преследват лични интереси и манипулират общественото мнение, вместо да работят за благото на Църквата и народа ни.

Господ Иисус Христос е казал: “за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден” (Мат. 12:36). Какво ли очаква тези, които клеветят и злепоставят!

Като ви приканваме заедно да работим за духовния напредък на нашето общество, изпълняваме своя дълг и ви призоваваме да помним безценните поучения на светите отци на Църквата, според които думите и делата ни влияят както върху хората около нас и земния ни живот, така и върху вечната ни съдба. Затова не е без значение какво мислим, говорим и пишем, каква информация ползваме и разпространяваме.

Обръщаме се към вас с благословение за успешна и многоплодна работа за Божия слава и спасение на скъпото ни Отечество. Ориентир в това отношение нека ни бъдат мъдрите думи на един от най-великите светители и учители на Църквата: “Ако някой каже за нас неистина, нека го съжаляваме, защото си навлича наказание и мъчение, отсъждано за злоречие, и дори става недостоен да чете Свещеното Писание... Но и истината да беше казал, пак би заслужил съжаление. Нали и фарисеят е говорел истината, но с това не навредил на онзи, който го слушал, а му принесъл полза, а себе си лишил от безброй блага... Така че, който те оскърбява, вреди на себе си, а не на тебе. А ти, напротив, ако си внимателен, ще придобиеш двойна полза: от една страна, ще умилостивиш Бога със своето мълчание, а, от друга, ще станеш по-скромен, ще откриеш в казаните за теб думи повод за поправяне на постъпките ти и ще се научиш да нехаеш за човешката слава” (св. Василий Велики).

София, 3 юли 2009 г.