17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

ОБРЪЩЕНИЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ във връзка с концерта на певицата Мадона у нас

Във връзка със запланувания на 29 август 2009 г. концерт на певицата Луис (Естер) Вероника Чиконе, известна с артистичното си име Мадона, организиран от компанията „София Мюзик Ентърпрайсис” на стадион „Васил Левски“ в гр. София,

Св. Синод на БПЦ се обръща към православните християни, като им припомня, че на същата дата Църквата ни отбелязва отсичането главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Във връзка с това събитие е постановен пост.

След като се запозна и анализира публикуваната информация, отразяваща положителните и отрицателните мнения относно творчеството на певицата Луис Естер Чиконе и провеждането на нейния концерт в София, Св. Синод, обръщайки се отечески към всички свои духовни чеда, изразява своето неодобрение и несъгласие с подобни музикално-артистични изяви, които в много случаи открито поругават свято почитани християнски символи и събития.

Ние изразяваме християнската си подкрепа и одобрение за певческото изкуство, което влияе градивно върху нравственото развитие на подрастващото поколение и чрез своите внушения съзижда в него положителни общочовешки ценности, в основата на които стои християнското православно учение.

Луис Естер Чиконе, едва ли – неволно, с почти всеки свой концерт в християнска страна показва неуважително и нетолерантно отношение към убежденията и религиозните чувства на вярващите християни там. С някои от използваните в нейните „спектакли“ хореографско-сценични елементи тази певица отправя въздействащи послания, които обаче противоречат на православната вяра и християнския морал.

Св. Синод, желаейки да предпази своите духовни чеда от съблазни в паметния августовски ден, посветен на мъченичеството на Кръстителя Господен, а и за в бъдеще, се противопоставя на подобни скандални сценични прояви, не одобрява провеждането на този концерт и с любов съветва вярващите с думите на св. ап. Павел, отправени в посланието му към Римляните, 6 глава, 11, 12 и 13 стихове: „Тъй и вие считайте себе си мъртви за греха, обаче живи за Бога в Христа Иисуса, нашия Господ. И тъй, грехът да не царува в смъртното ви тяло, за да му се не покорявате в телесните похоти; и не предоставяйте членовете си на греха за оръдия на неправдата, а предоставете себе си Богу като оживели от мъртвите, и членовете си – Богу, за оръдия на правдата“.

Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, 24.08.2009 г.