21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

ОБРЪЩЕНИЕ до средствата за масова информация от Врачански епархийски съвет

Врачанският епархийски съвет в свое разпоредително заседание от 23 ноември 2009 г. разгледа някои материали, публикувани в така наречените "жълти вестници" и с голяма болка и съжаление за написаното благоразсъди да се направи опровержение по съдържанието на публикациите в частта, която се отнася изцяло до авторитета на Българската православна църква, нейния епископат и свещен клир, както и в частност до авторитета на Врачанска митрополия, епархийския митрополит, неговия викарен епископ и други свещенослужители.

Клирът на Врачанската епархийска църква с едни уста и едно сърце изказва възмущението си от написаното във вестниците. Изразяваме дълбоко разочарование от хулите към Православната ни църква, която от доста време е подложена на изпитания от жълтата преса с информации, които имат за цел да се наруши братското единство и да се всее в обичния ни български народ омраза към Църквата Христова. Всичко това свидетелства за морала на човека, който си е позволил да сквернослови служителите на родното ни православие. Всички обидни твърдения не са присъщи на човек, който носи безспорното качество на добротолюбие в себе си, а - на човек отдаден на собствените си прегрешения, клетвопрестъпление, зломислие, избягващ моралните и общочовешки норми на поведение в обществото, както и ненавист към Православната ни църква и към всепреданите служители на Бога и родната ни Православна църква с нейните епархийски поделения.

Християнското семейство е богоблагословена Христова домашна Църква, в която винаги цари Христовият дух, пазейки ревностно християнските семейни и народни добродетели. Обидно и болезнено е, когато някой реши да опетни името на пастира - свещенослужителя, който всякога е образец на евангелски морал и благочестие в своето семейство и в обществото.

Врачанското епархийско свещенство, служителите при Врачанска митрополия, Представителният хор на Врачанска епархия, прицърковните хорове в града, както и служителите при храмовете се обръщат към главните редактори и редакционните екипи на вестниците, да осмислят своето поведение спрямо авторитета и спасителната мисия на Църквата и нейните служители, в изграждането на здраво и нравствено-чисто общество, чрез медията която представляват, за да бъде вестникът им уважаван и коректен в информацията, която изнася, а не да се превръща в жълт таблоид, от който хората само да се разочароват.

А ние, свещенослужителите, които сме в лоното на Българската православна църква, от която е неразделна част и Врачанска епархия, винаги ще се молим за вразумление на тези, които хулят православното изпълнение, за отпадналите от служение в Православната ни Църква, за да намерят истинския път на покаяние, да превъзмогнат слабостите си и да преоткрият евангелско-църковния и морално-спасителния закон, който вечният Съдия ни остави за изпълнение с думите на светото Евангелие: „...че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден" (Мат. 12:36).

26.11.2009 г.

Канцеларията на Врачанската митрополия