25 май 2022, сряда

* 3-то намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Отдание на Преполовение) (Тип. с. 330, т. 2в)
church

Излезе от печат нова книга на Синодално издателство под заглавие „Жития на светите Вероника, Геновева, Клотилда и Радегунда" с автор ставр. ик. Павел Гърбов. Настоящата книга предлага разказите за живота, духовните подвизи и чудесата на четири жени светици, просияли в Западна Европа (и по-точно в Галия) в първите векове на християнството.

Нерядко се е случвало различни политически или обществени сътресения да покрият със забрава или похулване житията на тези, чиято вяра и любов към Бога правят имената им скъпи за всяко вярващо сърце. Затова не можем да не се зарадваме на "преоткриването" в днешно време на св. Вероника, св. Геновева, св. Клотилда и св. Радегунда, а и на другите светци на Запада, които мимоходом са споменати на страниците на книгата - забележителни подвижници, някои от които се представят за пръв път на български език.

Настоящото издание не е строго научно, но независимо от това в него има пълно и прегледно изложение на използваните източници, много илюстрации, онагледяващи написаното и полезни обяснения, касаещи личности, места или духовни въпроси и църковни практики. Всъщност между редовете ясно прозира, че авторът е целял запознаването със светците на Галия да не е просто предаване на информация, а и да послужи като още един вдъхновяващ пример на християнска вяра и живот.

Книгата се разпространява в Сливенска епархия.

Синодално издателство, 2012 г.