15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Излезе от печат нова книга на Синодално издателство под заглавие „Жития на светите Вероника, Геновева, Клотилда и Радегунда" с автор ставр. ик. Павел Гърбов. Настоящата книга предлага разказите за живота, духовните подвизи и чудесата на четири жени светици, просияли в Западна Европа (и по-точно в Галия) в първите векове на християнството.

Нерядко се е случвало различни политически или обществени сътресения да покрият със забрава или похулване житията на тези, чиято вяра и любов към Бога правят имената им скъпи за всяко вярващо сърце. Затова не можем да не се зарадваме на "преоткриването" в днешно време на св. Вероника, св. Геновева, св. Клотилда и св. Радегунда, а и на другите светци на Запада, които мимоходом са споменати на страниците на книгата - забележителни подвижници, някои от които се представят за пръв път на български език.

Настоящото издание не е строго научно, но независимо от това в него има пълно и прегледно изложение на използваните източници, много илюстрации, онагледяващи написаното и полезни обяснения, касаещи личности, места или духовни въпроси и църковни практики. Всъщност между редовете ясно прозира, че авторът е целял запознаването със светците на Галия да не е просто предаване на информация, а и да послужи като още един вдъхновяващ пример на християнска вяра и живот.

Книгата се разпространява в Сливенска епархия.

Синодално издателство, 2012 г.