29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Културно-просветният отдел при Св. Синод препоръчва новата христоматия по Религия-Православие "ЖИТИЯ НА СВЕТИИ", която е подходящ подарък и учебно помагало за учениците от основното училище.

Христоматията се издава с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия като е изготвена от синодалния Културно-просветен отдел (КПО). Съставители с авторски принос са ставр. ик. д-р Захарий Дечев , експерт при КПО, и Таня Христова.

Представлява пълноцветно издание, с изискано художествено оформление, отговарящо на вече завишената естетика на учениците от прогимназиалната възраст.

Текстовете са подбрани и преразказани по достъпен и интересен начин от съставителите. Същевременно са обогатени от специализиран редакторски екип с оглед повишената познавателна способност и култура на учениците от тази възрастова група и степен на образование.

Включените житиеписни разкази обхващат по-важните почитани от Църквата светии, според празничния православен календар. Това са както български светии и новомъченици, така и древни великомъченици, светители и преподобни. С това си съдържание христоматията подпомага както общото християнско образование и православно духовно възпитание, така и патриотичното възпитание на децата и учениците чрез запознаване с най-важните български светии.

В помощ на учителя по-важните акценти от житията са подчертани. За тези от светиите, за които е известно къде се намират сега светите им мощи, е указано в края на всеки текст. А иконите, придружаващи всяко житие, подпомагат личния досег на ученика с неговия именен светия.

~*~

Книгата се разпространява от Св. Синод на БПЦ-БП.

За повече информация - началник "Пласмент" свещ. Добрин Христов на тел. 02/987 56 11, в. 205 и моб. 0888333396.

КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ И ЧРЕЗ E-MAIL НА СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО: [email protected]; [email protected] ИЛИ НА ТЕЛЕФОН: 02/980 30 16.