15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Издателство: Матадор 74

Обем: 132 стр.

Формат: 200x140 мм

ISBN 978-954-371-146-8

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил излезе от печат книгата на Георги Казанджиев „Варненският и Преславски митрополит д-р Йосиф". Книгата излиза по повод 110 години от рождението и 20 години от кончината на приснопаметния митрополит.

В нея авторът констатира, че в своята 50-годишна архиерейска служба митрополит Йосиф никога не е изпускал знамето на Българската православна църква, на която той служи през целия си живот безотказно. С беззаветна вярност и преданост той смело и неотстъпно се бори да запази нейната автономия и авторитет. Същевременно никога през годините не е поддържал и проповядвал политика на груб шовинизъм, насилие върху съвестта и убеждението на другите.

Книгата съдържа и части из духовното наследство на митрополит Йосиф. Неговата богата езикова подготовка му е давалa възможност да ползва обширна литература в книжовните си прояви, а някои от неговите творби и досега се явяват настолни за мнозина духовници при проповедническата и пастирската им дейност.