19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church
Не бой се никак от онова, което има да претеглиш.
Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота (Откр. 2:10)

На българския пазар на 29 декември 2009 г. излиза една уникална и изключително ценна за православните християни книга - "Православна книга за вечния живот". Нейн автор е богословът Дарин Алексиев, а главен редактор е Сливенският митрополит Йоаникий.

* Какво се случва с некръстените починали младенци?

* Как да се молим за деца, жертви на аборт?

* Може ли да се молим за пияници, за невярващи християни, за нехристияни?

* Полага ли се православно погребение за самоубийци?

    Книгата разкрива традицията на Православната Църква, свързана със смъртта, опелото, погребението и панихидите. Тя дава отговор на най-важните питания, свързани с подготовката за погребението,  описва последователността на обреда, свързан със самото погребение, и разкрива смисъла и значението за покойния на всяко едно от  действията на близките. В изданието са включени обяснения за това какво се случва с душата на 3-тия, 9-тия и 40-тия ден, защо трябва да почитаме паметта на починалите и как можем да им помогнем.  В предлагания труд се съдържат важни указания за значението на  милостинята, давана в памет на православните покойници.

„Православна книга за вечния живот" е своеобразен практически сборник на основните въпроси и отговори, свързани с преминаването на човека от земния живот във вечността.

В отделно приложение са  събрани най-важните молитви, които миряни могат и трябва да четат при смърт на техен близък, както и какви молитви да се четат при липса на свещеник.

Това ръководство е особено ценно именно с практическия си характер, коментира главният редактор митрополит Йоаникий. То ще запълни недостига на знания у онези вярващи, които нямат информация как точно да изпълняват християнския си дълг спрямо своите близки покойници.

От векове тайната на смъртта е вълнувала човечеството. Има много написано за това що е смърт и какво следва след нея. Според руския светител Теофан Затворник „целта на човек не е на земята, а в другия живот. Ако тя бе на земята, ние не бихме умирали, а след като умираме, то значи, че истинският ни живот не е на земята. Земният живот е само подготовка за другия". Постоянното помнене на смъртта не носи малодушен страх на православния християнин, а го подбужда към любомъдрие, благочестие и добър нравствен живот. Вярващият живее с надежда, че след като се освободи от тежките връзки с плътта, ще премине към покой. Векове наред Св. Църква мъдро е призовавала при идването на смъртта християните да прибягват до утвърдените средства за очистване на душата - Тайнствата св. Изповед и св. Причастие. Тези Тайнства подготвят душата за нейното преминаване във вечността. Според вярата, извършените добри дела и твърдото упование в милостта Божия християнинът след смъртта си наследява вечен блажен живот.

"Уверен съм, че настоящото четиво ще подбуди към задълбочен размисъл онези, които отдават голямо значение на материалното и забравят за вечността. И когато читателят внимателно вникне в съдържанието на книгата, в нейната дълбочина, тогава ще почувства силата на православната вяра, ще изгрее слънцето на надеждата, което ще го насочи по правия път на покаянието за греховете, път към блажената вечност. Ето защо, вярвам, че има много богопредани и боголюбиви православни християни, които ще посрещнат с интерес и внимание съдържанието на тази книга и с любов и трепет ще приемат нейното съдържание, за да преминат достойно земния живот и неосъдително да застанат пред страшния Христов съд", посочва в предговора към изданието дядо Йоаникий. Той определя книгата като актуално, навременно и необходимо ценно духовно ръководство.

Времето на нейното издаване - Рождественските дни, е избрано неслучайно, за да се подчертае неразривната връзка между земния живот, смъртта и вечния живот.

Книгата може да бъде намерена в църковните магазини и в книжарниците, където се продава православна литература.