21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Съставител и превод: † Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

Издателство: Синодално издателство

Обем: 417 стр.

Формат: 200x140 мм

ISBN 978-954-398-55-8

Наскоро излезе от печат книгата „Бисери от духовната съкровищница на светите отци” от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Тя е сборник с тематично подбрани и преведени от него мисли на светите отци от антологията на светоотеческата мисъл „Съкровищница на духовната мъдрост”, издание на Московската духовна академия в 10 тома.

Днес светът предлага множество бляскави ценности от времеви характер. Те обаче радват задълго единствено плътските хора, докато людете, търсещи непреходното и вечното, се услаждат от светлината на духовната утеха и блаженство. „Думите на светиите са думи Божии”, казва св. преп. Симеон Нови Богослов.

Книгата е събрала в едно мисли за духовното изживяване, за истинските блага, за силата на Божията благодат и радостта от благочестието, за ползата от търпението при болести, указания за духовна бран и надеждата за онова, което „човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат” (1 Кор. 2:9).

Мислите на светите отци са целебни средства: в тях душата открива спасителен лек за всеки свой недъг. Именно такъв лечебен цяр е и настоящата книга. Тя ни открива драгоценните бисери на светоотеческата мъдрост, които са най-скъпоценният указател в пътя на нравственото усъвършенстване.