ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » БИБЛИОТЕКА » Църковни и богословски издания » Преподобни Йоан Рилски, Архим. Методий (Жерев)

Преподобни Йоан Рилски, Архим. Методий (Жерев)

KORICA_sveti yoan rilski.jpgЗа празника Успение на св. Йоан Рилски, 18 август, излезе неотпечатвана досега повест-жизнеописание на всебългарския чудотворец, написана от архимандрит Методий (Жерев), игумен на Рилския манастир. Книгата се издава по решение на Св. Синод на БПЦ, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

Книгата е написана по времето, когато нейният автор, рилският инок архимандрит Методий (Жерев), е игумен на Рилската св. Обител (1972-1977). И когато българският род, само преди няколко десетилетия освободил се от чуждото верско потисничество (напр. Неврокоп се освобождава 1912г.), е застрашен почти напълно да изгуби своята връзка с православната традиция и учението на св. отци предвид новите обстоятелства и поставянето във все по-голяма изолация на истинските образци на православното подвизаване – монасите.

Aвторът прибягва до образ на преподобни Йоан Рилски, за да разкрие изумителни подробности от живота, обетите и подвизаването на монаха и въобще на живота според Христа. Така, книгата е един своеобразен наръчник за живот в Христос. Един ласкав зов на рилски монах, посветил целия си живот на обичния си български народ и молитвите за него.

Без мелодраматизми и сладкодумни обяснения, характерни за негови съвременници, книгата непосредствено ни доближава до образа на светеца, правейки го близък и разбираем, както близко, разбираемо и обичано би трябвало да бъде и самото Православие за нас.

В края на книгата е поместена и кратка биография за нейния автор, обичан, но позабравен от всички ни отец, събрана по спомените на негови близки.

август 2012 г.

Последна промяна: 12.01.2017 г.