ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пловдивски митрополит Николай

Пловдивски митрополит Николай Пловдивският митрополит Николай (в света Николай Методиев Севастиянов) е роден на 19 юли 1969 г. в гр. София. Средното си образование завършва в родния град през 1987 г. След отбиването на военната служба продължава образованието си в Софийската духовна семинария, а от есента на 1990 г. е студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 6 декември 1990 г. е постриган в монашество от Врачанския митрополит Калиник. От 1992 г. йеродякон Николай преминава на служение в Софийска епархия и служи като празничен дякон при ПКСХП "Св. Александър Невски". На 17 май 1993 г. в столичния храм "Св. Николай Софийски" той е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх Максим и е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет.

От есента на 1994 г. до 1996 г. специализира в Московската духовна академия. След завръщането си в България, през 1996 г. е назначен за ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария.

На 29 юни 1998 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство. От м. октомври същата година е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 7 юли 2001 г. той е хиротонисан в  столичния катедрален храм "Св. Неделя" в епископски сан с титлата "Знеполски" и е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На този пост Знеполският епископ Николай остава до февруари 2007 г., когато на 4 февруари е избран, а на  11 февруари и канонично утвърден за Пловдивски митрополит.

Последна промяна: 12.01.2017 г.