ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Слово на панахидата по повод 39 години от кончината на патриарх Кирил, 05.03.2010г.

Слово на панахидата по повод 39 години от кончината на патриарх Кирил, 05.03.2010г.

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Както всяка година, така и тази сме се събрали в тази света обител, под покрова на Майката Божия, за да отбележим със заупокойна св. Литургия и панихида 39 години от блажената кончина на приснопаметния Кирил - Патриарх Български, първият след 600 години Патриарх на България.

За него едва ли има нещо неизвестно. Роден на 16 януари 1901 г. в София, след пострижението си в монашество през 1923 г. изминава пътя на йерархическо израстване до епископ Стобийски през 1936 г. и митрополит Пловдивски през 1938 г., а на 10 май 1953 г., след възстановяване патриаршеското достойнство на Българската православна църква, е избран за първи патриарх след светителстването на св. Патриарх Евтимий.

Всички го помнят като усърден администратор, талантлив проповедник, продуктивен богослов и учен, чието книжовно дело остави дълбока диря в Църквата, науката и обществото.

Дадените му от Бога таланти Патриарх Кирил преумножи и употреби в изпълнение на високоотговорното си архипастирско и църковно-народно служение за слава Божия и за доброто на светата ни Църква. И това служение бе възнаградено и от Църквата и от научните институции. За неговата многоплодна архипастирска работа той бе удостоен два пъти с църковния орден „Св. Йоан Рилски" - І степен, Духовните академии в София, Москва и Петербург го удостоиха със званието „доктор хонорис кауза", а за научно-историческите му трудове, венец на които е „Българската Екзархия в Одринско и Македония след Освободителната война (1877-1878 г.), в четири тома, той е избран за редовен член на БАН.

Нито един живот не остава без следа. Умрелите, които са напуснали този свят, живеят в сърцата на живите, а когато те са големи личности, каквато е и приснопаметният Кирил - Патриарх Български, то те продължават да водят, да поучават и да пребъдват в живота на живите, помагайки им в техните трудове в полза на Църква и Отечество. Затова и с. ап. Павел в посланието си до Евреите пише: „Помнете вашите настойници, които са ви преподавали словото Божие и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им" (Евр. 13:7).

И ние всяка година идваме тук, за да си припомним онова, що е направил приснопаметният Кирил - Патриарх Български за БПЦ и като се вгледаме в делата му, да придобием сили и увереност, та и ние да послужим с усърдие на Църквата и да станем достойни съработници Христови на Божия виноград.

 

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Блаженопочиналият и приснопаметен Кирил - Патриарх Български измина достойно пътя на архиерейско служение на БПЦ и целият му живот е доказателство за това, че той вярно е служил на Бога и затова ние считаме, че животът му е част от Българската църковна история. Този негов живот е достоен за подражание за всички нас.

Днес, когато отбелязваме тридесет и деветата годишнина от преставянето пред Бога на приснопаметния Патриарх, да кажем „Бог да го прости!", а нам Бог да дарува същото усърдие, същата ревност на служение на Църква и Родина, с каквито той им е служил.

Бог да го прости!

 

† Доростолски митрополит Амвросий

Бачковски манастир

Последна промяна: 12.01.2017 г.