ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Синодално поздравление към патриарх Максим по случай 96-годишнината му, 29.10.2010 г.

Синодално поздравление към патриарх Максим по случай 96-годишнината му, 29.10.2010 г.

Ваше Светейшество,

Обични в Господа светейши Владико!


Изобилна и светла духовна радост изпълва сърцата ни в този свещен момент.

Родната Ви Троянска света обител разтвори порти и с празничен камбанен звън прие в своите двори Вас - светейшия Първосветител на родната ни Българска православна църква, синодални митрополити, епископи, официални гости, всечестни клирици и благочестиви поклонници, за да се пренесем духом в Горния Йерусалим чрез вкусването на божествената благодат, която просвещава всеки човек, идващ на света. (Йоан. 1:9)

Дойдохме, за да прославим с благодарствени слова Всещедрия Бог, от Когото е всеки съвършен дар. Съставихме освещен събор, за да извършим епископската хиротония на високопрeподобния архимандрит Григорий, протосингел на Софийската св. Митрополия, вече Браницки епископ - Ваш усърден съработник в отправяне на епархийските Ви дела.

Убедени сме, че този ден, който Господ ни сътвори, е безценният дар за Ваше Светейшество по случай изпълнилите се 96 години от рождението Ви, които Вие посветихте Богу и на светата Му Църква с всяко старание и богоблагословени трудове на Господнята нива.

Приемете, Ваше Светейшество, вседушевен поздрав от Вашите събратя - синодалните митрополити, в деня на бележитата Ви годишнина, с топла благодарност за достойния пример, с който ни наставлявате и с най-сърдечни пожелания за здраве и всегдашно бодърстване в служението Ви на Църква, род и Родина.

Слава във висините Богу - Благодетелю нашему, сега и вовеки. Амин!

 

*Словото от името на Св. Синод е подготвено и произнесено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит  НЕОФИТ

Троянски манастир, 29.10.2010 г.

 

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.