ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Поздравително слово на патриарх Максим към новоръкоположения Главиницки епископ Йоан, 30.11.2010 г.

Поздравително слово на патриарх Максим към новоръкоположения Главиницки епископ Йоан, 30.11.2010 г.

+ М А К С И М
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Преосвещени епископе Йоане,

В деня, когато честваме паметта на първозвания Христов апостол Андрей в патриаршеския ни катедрален храм, ти прие сугубата Божествена благодат на епископското служение, за да бъдеш близък помощник на Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в отправяне делата на епархийския му диоцез.

Продължително време ти старателно изпълняваше възлаганите ти послушания, бидейки възпитан във вяра и благочестие още в бащиния дом, а сетне и в духовните ни школи; проведе и полезни богословски занимания в чужбина.

Усърден в монашеския подвиг и свещенослужението, ти достигна висотата на епископския сан, за което синодалните архиереи дадоха своето одобрение.

В зряла възраст и с богат житейски опит, разработил с похвално трудолюбие дадения ти от Бога талант (Мат. 25:15), ти продължаваш своето служение с нови сили и вдъхновение, посвещавайки трудовете си на архипастирското душегрижие за поверените ти христолюбиви люде, за благопреуспяването на църковния живот там, където дългът те постави.

Моли се Богу усърдно ­ Той да ти бъде помощник и покровител в предстоящото ти поприще, както ни е обещал ­ да бъде с нас през всички дни до свършека на света (Мат. 28:20). Амин.

Поздравявам те от името на Св. Синод и от свое име и ти желая благословен път!

 

Бележка: Словото е произнесено в приемния салон на Св. Синод, София, 30.11.2010 г.

 

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.