ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Слово-отговор на патриарх Максим, "Св. Марина", гр. Пловдив

Слово-отговор на патриарх Максим, "Св. Марина", гр. Пловдив

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Честни отци, възлюбени в Господа братя и сестри,

Слава Богу! Обладан от топли чувства на 97-я ми рожден ден в мисъл по изживяното и с поглед към бъдещето, аз смирено благодаря на Бога за щедрата Му милост към мен досега.

Днес, след като съборно се помолихме пред светата икона на Пресвета Богородица в Бачковската света обител, на път за София по установена традиция, каноничен ред и любезната покана на нашия събрат Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай дойдохме да се поклоним на света великомъченица Марина, в митрополитската катедрала на град Пловдив, която е молитвеница за мен пред Бога още от времето на духовното ми раждане в благодатния купел на светото тайнство Кръщение. Според църковните песнопения цялото житие на света великомъченица Марина било „преукрасено с добродетелите на девството", „боголепно", „приела почитта на победата в нейните страдания". Тя е небесна застъпница пред Бога и за вашия хубав град и за благочестивите му жители!

Всесърдечно благодарим на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за отправените топли думи към мен и за братолюбезната покана и братски чистосърдечно му пожелаваме здраве и многолетен успех в архипастирското му служение.

Нека и молитвено да благопожелаем на всечестния клир и на благочестивите християни от Пловдивска епархия да продължат своето вярно служение на Христа Иисуса, да пребъдват дейно в светата Църква като живи нейни членове, да се вдъхновяват от основния закон на любовта към Бога и към човека, за да осъществяват заветите на нашия Спасител за разкриване царството Божие на земята.

Нека като следваме вярата, благочестието, добродетелността на света великомъченица Марина, да изпросим светите й молитви за здраве, благоденствие, успех в добрите дела, спасение, за мир в света и добра воля между човеците.

Амин!

29 октомври 2011 г.

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.