ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Слово на патриарх Максим по повод именния му ден, 21 .01. 2010 г.

Слово на патриарх Максим по повод именния му ден, 21 .01. 2010 г.

21.01.10.3_s.jpgМ А К С И М
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
ЧЕСТНИ ОТЦИ,
ВЪЗЛЮБЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светлата памет на преподобни Максим Изповедник ни събра и тази година за взаимна молитва в тоя благолепен митрополитски катедрален храм. Богослужбата благодатно ни сближава и посред нас е Христос, Който е казал: „Дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" /Мат. 18:20/.

Радостта на празника аз изживявам особено силно, понеже преподобни Максим е мой небесен закрилник. Благодаря на всички вас, които вземате молитвено участие с мене. Благодаря сърдечно за братолюбезното слово на Негово Високопреосвещенство Американския, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, казано от негово име и от страна на Светия Синод. Ще изповядам псаломските думи: "Сърцето ми не се гордее и очите ми не се високо дигат" (Пс. 130:1). Изказаните топли поздравителни думи възприемам като израз на братска обич с братята архиереи в общото църковно дело, което вършим, възложено ни от високопреосвещените архиереи, преосвещените епископи, честния клир и благочестивото паство. Признателен съм на всички тях, като с Божия помощ ще се старая по мярката на останалите ми сили да продължа служението си на Божията нива и скъпата Родина.

Неизречените добродетели на преподобни Максим не увяхват и служат за подражание. Както в младини, така и в старост, те следва да се изпълняват, за да ни помага той с молитвите си пред Бога.

21.01.10.4_s.jpgБог ни милва по застъпничеството на много Свои угодници, просияли с праведен живот, добри дела и жертвен подвиг. Днес ние тачим паметта и на свети мъченик Неофит, в ранна младост пожертвал се за Христа. Неговото име носи нашият събрат Неофит, митрополит Русенски. Да го поздравим с най-добри пожелания във високото му архипастирско служение и личен живот.

Слава Богу, благодеявшему мне  и  пою  имени  Господа  нашего.

Божието благословение по молитвите на преподобни Максим и свети мъченик Неофит да бъде върху нас.

А М И Н!


***

Словото е произнесено в столичния митрополитски катедрален храм "Св. Неделя".

Последна промяна: 12.01.2017 г.