ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА » ИСТОРИЯ » Български светии » Житие на свещеномъченик Дамаскин Габровски

Житие на свещеномъченик Дамаскин Габровски
~ 16 януари

Damaskin_Gabrovski_s.JPG

Свещеномъченик Дамаскин се родил в град Габрово, Великотърновска епархия. Той приел монашество в Атонския Хилендарски манастир, където и бил произведен йеродякон, йеромонах и дори игумен на светата обител.

Веднъж се отправил по манастирски работи в град Свищов, където имало хилендарско подворие, и опитал да поиска от някои турци да изплатят дълга си към манастира. Но вместо да се издължат, турците го ограбили и се сговорили тайно да въведат в метоха една туркиня с лошо поведение, а после като нападнали метоха и като я намерили там, вързали невинния Дамаскин и го предали на съда.

Само по един начин той би могъл да се избави от смърт - да се отрече от Христос и да приеме исляма. Но св. Дамаскин отговорил на това тяхно предложение:

"Аз съм се родил християнин, християнин и ще умра! Да се отрека от Христа, това за мене значи да се откажа от вечния живот: без Него няма спасение!"

Тогава турците го завели на лобното място. Докато те приготвяли бесилото, св. Дамаскин поискал разрешение да се помоли Богу. Като се обърнал на изток, той се прекръстил, помолил се и заявил на убийците, че вече е готов. Те го обесили, като с това му доставили мъченически венец.

Свещеномъченик Дамаскин Габровски загинал на 16 януари 1771 година. Житието му било написано от монаси в Атон.
След неговата смърт убийците му, плувайки по Дунава, се удавили и по този начин получили заслужено наказание за невинно убития християнин.

От: Жития на светиите. Ред. † Левкийски епископ Партений, архим. д-р Атанасий (Бончев). Синодално издателство, София, 1991 г.

Свещеномъченическото тяло на атонския монах Дамаскин Габровски било погребано в близост до дървото, на което бил обесен. Дървото (черница) и гробът и днес съществуват, запазени в двора на манастира "Св. апостоли Петър и Павел" в гр. Свищов, където възрастният вече монах бил отседнал по време на престоя си в града, като извършвал богослуженията в манастирския храм и обгрижвал духовните потребности в манастира като игумен, бел. ред.

Последна промяна: 12.01.2017 г.