ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И СИНОДАЛНИ ПОСЛАНИЯ » По повод кончината на патриарх Павле

По повод кончината на патриарх Павле

Съболезнователно посланиеДО
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО
ЦЪРНОГОРСКИ И ПРИМОРСКИ
МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЙ,
МЕСТОБЛЮСТИТЕЛ НА ОВДОВЕЛИЯ
СРЪБСКИ ПАТРИАРШЕСКИ ПРЕСТОЛ
Б Е Л Г Р А Д
 
ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Блажената кончина на новопреставилия се в Господа възлюбен в Христа наш брат и съслужител патриарх Павел, предстоятел на сестрата Сръбска православна църква, потопи сърцата ни в скръб и насочи мислите ни в молитва за упокоение на праведната му душа, спомняйки с вяра утешителните слова на тайновидеца: „Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота" (Откр. 2:10).

Жизненият път на блаженопочиналия патриарх бе изпълнен от молитвено славословие към Всеподателя Бога за повереното му паство, за което той живееше и непрестанно се трудеше, изпълнявайки църковното си послушание и свещения канон на Едната света, съборна и апостолска Църква. В духа на боговдъхновеното слово: „Стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов" (1 Кор. 16:13-14), богопреданият първойерарх неустанно следваше високите примери на православното монашество, на светоотеческата мъдрост и най-паче завета на великия Пастиреначалник с вяра и упование в Неговото божествено обещание: „Блажени кротките ..., милостивите ..., чистите по сърце ..., миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии" (Мат. 5:5, 7-9).

С особена признателност и дълбока благодарност си спомняме неговото братолюбиво отношение в дни на изпитания за единството на светата ни Църква и повереното ни паство. Както с личното му участие, така и в общите ни трудове ведно с представителите на почитаемата йерархия на Сръбската православна църква отстоявахме „единството на духа чрез връзките на мира" (Еф. 4:3) за опазване чистотата на светата ни вяра и за добро свидетелство пред света.

В този траурен ден за молитвено единение всемилостивият Бог да всели светлата му душа в селенията на праведните, ние искрено вярваме, че отминалият от нас във вечността ще чуе гласа на вечната божествена справедливост: „Добри и верни рабе! В малко си бил верен, над много ще те поставя; влез в радостта на господаря си" (Мат. 15:21).

От името на Светия Синод и от наше име изказваме искрени съболезнования на досточтимите високопреосвещени и преосвещени йерарси, боголюбивите отци, преподобните монаси и монахини и благочестивото изпълнение на Сръбската православна църква.

Поклон пред светлата памет на блаженопочиналия Сръбски патриарх Павел.

„Блажени, яже избрал и приял еси, Господи. Души их во благих водворятся". Амин.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

МАКСИМ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

19 ноември 2009

Последна промяна: 12.01.2017 г.